Kopenhagen, Vintage Yachting Games 2018

Verslag van een onvergetelijk evenement:

Het begon allemaal met het telefoontje van Vintage organisator Rudy den Outer: doen jullie mee?
Pieter vond de klus te zwaar en Bert Hamminga stortte zich op het evenement. Een betere konden we ons niet wensen.

Na het klassenevenement in Grou waar we met 25 boten zijn gestart en de Ieren Mark Delany en George Miller met zijn zoon Andrew zich bij ons voegden, vertegenwoordigde de jollenvloot zich met 21 boten en 8 nationaliteiten aan de start in Kopenhagen, Denemarken.
Oegandees Bert wist zelfs de Japanner Yoichi Komori naar Hellerup/ Kopenhagen te loodsen. Grote nieuwkomer en zeer sterk concurrerend varend was Anīl Cetin die door Rifat Edin uit Turkije werd geïntroduceerd.

Een stevige wind en toch wel flinke golven domineerden  de eerste twee dagen. Alix Noël wilde graag samen met Jaap van Hasselt, beiden uit Frankrijk, varen. Jaap regelde  een rib, waarna  Adelia Bleeker ipv Alix tot huisfotograaf werd benoemd. Ze heeft  schitterende foto’s  kunnen maken. Op het moment dat onze verder uitstekende stuurman zijn gashandel open zette leek tegelijkertijd ook zijn testosteron gehalte mee omhoog te schieten en stuiterend over de golven kan Adelia nu zonder omstoten de exacte plek van haar staartbotje aanwijzen.

We waren getuige van de zwempartij van de Engelsman Doug Branson en Sipke Schuurmans.  Het duurde enige tijd voordat de organisatie goed wist te anticiperen op de perikelen van een omgeslagen 12-voetsjol. Voor hen een onbekend boottype. Mede daarom werd op de derde dag een passend jollenrakje vlak onder de wal uitgezet. Dit alles nabij de thuishaven van Paul Elvström, 3-voudig gouden medaillewinnaar. Rondom de knusse Hellerup Havn en Hellerup Seglklup is trouwens alles doorspekt met Elvström: de straat, de rotonde met het Elvström teken in de cobblestones, de trofeeën in het clubbouw. Hans vertelde mij dat Paul op steenworp afstand in zijn graf ligt.

Na de eerste wedstrijd flauwde de wind geheel af in het voordeel van Wim Bleeker die uiteindelijk het evenement won. Er zijn als gevolg van de fikse wind bijzondere duo’s gevormd: Anīl Cetin met Helena Gazenser. “Der Anīl war genadelos! In sein voriges Leben war er bestimmt Pirat!” Waren de woorden van Helena.
Pieter Bleeker en Leen van Willigen: “Tja, tja, tja we waren toch wel een beetje zwaar”.
Maar ook de lichtgewicht Nicolette Arnoldus uit Canada die zich suf zat te dubben over het ideale tuig en uiteindelijk (bijna) alle wedstrijden alleen heeft uitgevaren. Consequent met z’n tweeën varend Jaap van Hasselt en Alix Noël uit Frankrijk, Hans Reyers met Anneke.

Op de vierde dag stond er voor alle klassen te veel wind. Dit werd dus dé recreatieve dag waarbij 12 meters konden worden bezocht of anders wel het hippe centrum van Kopenhagen.

Dag 5: te veel wind voor de jollen en de Olympiajollen. Alleen de Soling voer uit. Helaas heb ik samen met enkele lotgenoten, druk doende met het reisklaar maken van leenjollen, niet kunnen genieten van het schouwspel van de Solingen waarbij het Oekraïense team voor de wind met spinnaker omsloeg.

Een fantastische zeilweek hebben we achter de rug met alle dagen koffie, water en na afloop een biertje en niet te vergeten een gezellig buffet voor alle klassen. Verwondering en trots gastheerschap bij de Denen over onze toch best wel snelle, en nog mooiere jollen. Een enkele Deen maakte zich druk over al dat “geparkeerde antiek” bij de haven. Hans zat met zijn  Hanomag camperbus ook nog in de weg, omdat hij remproblemen had en er eigenhandig aan moest sleutelen.

Menigmaal heb ik jollenzeilers een beroep horen doen op “Our Admiral” en die is echt onze Friendship Admiral gebleken. Ook de Jachtwerven Van der Meer en Jeroen de Groot dragen een zeilevenement als deze een warm hart toe: met hun faciliteiten kan dit! Dank!

Met enig weemoed kijk ik terug op dit grootse evenement.
Maar schrijvend op P-Noord tijdens de Houtskoolcup in Loosdrecht, mijmer ik ook over de laatste Friendship event op het Lac de l’eau d’Heur in België, 27-28 oktober 2018. Volgend jaar April starten we natuurlijk weer op de Baldeneysee en de eerste plannen voor Frankrijk -Lac du Der en Engeland – Rutland zijn in de maak.

Op de facebookpagina van Alix Noel zijn tal van foto’s en filmpjes van dit evenement te bekijken. Hieronder daarvan een (kleine) selectie.
Van Geja en Pieter hier de link naar hun foto’s.

Geja van Ommen

Gereefd zeilen

Tijdens de KWS (her)openingswedstrijden in Augustus bleken de 2 gereefde jollen het beter te doen dan de ongereefde eenmans jollen. Een aantal enthousiastelingen hebben bedacht om gedurende de komende Corona winter digital contact te blijven houden dmv lezingen en discussies over bepaalde onderwerpen. De eerste avond stond gereefd varen op het programma. Bijgaand een presentatie over gereefd varen tijdens een wedstrijd. Het PDF-bestand van de presentatie over gereefd zeilen kunt u HIER downloaden. Victor van Solinge 12-voetsol 786 - Lekvogel

Jollenpost mei 2020

Sinds onze vorige Jollenpost is er op zeilgebied niet veel gebeurd. Het Covid virus heeft ook de zeilerij lamgelegd. In deze bizarre tijden is vooruitblikken moeilijk. Een aantal evenementen, zoals de Kaagweek en de Sneekweek zijn afgelast. Andere evenementen staan nog “open” in afwachting van de nieuwe richtlijnen en mogelijke of haalbare activiteiten voor de organiserende zeilverenigingen. Er zijn een paar lichtpuntjes. In alle regio’s zijn leden voorzichtig en informeel met elkaar het water op gegaan. Het weer was prachtig en het water lonkte. De ervaring leert dat je binnen de voorschriften toch kunt zeilen. Dat lijkt perspectieven voor de toekomst te bieden. Officieel wedstrijd zeilen mag nog niet maar informeel een potje of tochtje varen natuurlijk wel. Deze eerste stappen kunnen we nu voorzichtig proberen uit te bouwen. De komende weken verwachten we dat er meer duidelijkheid zal komen. U kunt het volgen op