Kopenhagen, Vintage Yachting Games 2018

Verslag van een onvergetelijk evenement:

Het begon allemaal met het telefoontje van Vintage organisator Rudy den Outer: doen jullie mee?
Pieter vond de klus te zwaar en Bert Hamminga stortte zich op het evenement. Een betere konden we ons niet wensen.

Na het klassenevenement in Grou waar we met 25 boten zijn gestart en de Ieren Mark Delany en George Miller met zijn zoon Andrew zich bij ons voegden, vertegenwoordigde de jollenvloot zich met 21 boten en 8 nationaliteiten aan de start in Kopenhagen, Denemarken.
Oegandees Bert wist zelfs de Japanner Yoichi Komori naar Hellerup/ Kopenhagen te loodsen. Grote nieuwkomer en zeer sterk concurrerend varend was Anīl Cetin die door Rifat Edin uit Turkije werd geïntroduceerd.

Een stevige wind en toch wel flinke golven domineerden  de eerste twee dagen. Alix Noël wilde graag samen met Jaap van Hasselt, beiden uit Frankrijk, varen. Jaap regelde  een rib, waarna  Adelia Bleeker ipv Alix tot huisfotograaf werd benoemd. Ze heeft  schitterende foto’s  kunnen maken. Op het moment dat onze verder uitstekende stuurman zijn gashandel open zette leek tegelijkertijd ook zijn testosteron gehalte mee omhoog te schieten en stuiterend over de golven kan Adelia nu zonder omstoten de exacte plek van haar staartbotje aanwijzen.

We waren getuige van de zwempartij van de Engelsman Doug Branson en Sipke Schuurmans.  Het duurde enige tijd voordat de organisatie goed wist te anticiperen op de perikelen van een omgeslagen 12-voetsjol. Voor hen een onbekend boottype. Mede daarom werd op de derde dag een passend jollenrakje vlak onder de wal uitgezet. Dit alles nabij de thuishaven van Paul Elvström, 3-voudig gouden medaillewinnaar. Rondom de knusse Hellerup Havn en Hellerup Seglklup is trouwens alles doorspekt met Elvström: de straat, de rotonde met het Elvström teken in de cobblestones, de trofeeën in het clubbouw. Hans vertelde mij dat Paul op steenworp afstand in zijn graf ligt.

Na de eerste wedstrijd flauwde de wind geheel af in het voordeel van Wim Bleeker die uiteindelijk het evenement won. Er zijn als gevolg van de fikse wind bijzondere duo’s gevormd: Anīl Cetin met Helena Gazenser. “Der Anīl war genadelos! In sein voriges Leben war er bestimmt Pirat!” Waren de woorden van Helena.
Pieter Bleeker en Leen van Willigen: “Tja, tja, tja we waren toch wel een beetje zwaar”.
Maar ook de lichtgewicht Nicolette Arnoldus uit Canada die zich suf zat te dubben over het ideale tuig en uiteindelijk (bijna) alle wedstrijden alleen heeft uitgevaren. Consequent met z’n tweeën varend Jaap van Hasselt en Alix Noël uit Frankrijk, Hans Reyers met Anneke.

Op de vierde dag stond er voor alle klassen te veel wind. Dit werd dus dé recreatieve dag waarbij 12 meters konden worden bezocht of anders wel het hippe centrum van Kopenhagen.

Dag 5: te veel wind voor de jollen en de Olympiajollen. Alleen de Soling voer uit. Helaas heb ik samen met enkele lotgenoten, druk doende met het reisklaar maken van leenjollen, niet kunnen genieten van het schouwspel van de Solingen waarbij het Oekraïense team voor de wind met spinnaker omsloeg.

Een fantastische zeilweek hebben we achter de rug met alle dagen koffie, water en na afloop een biertje en niet te vergeten een gezellig buffet voor alle klassen. Verwondering en trots gastheerschap bij de Denen over onze toch best wel snelle, en nog mooiere jollen. Een enkele Deen maakte zich druk over al dat “geparkeerde antiek” bij de haven. Hans zat met zijn  Hanomag camperbus ook nog in de weg, omdat hij remproblemen had en er eigenhandig aan moest sleutelen.

Menigmaal heb ik jollenzeilers een beroep horen doen op “Our Admiral” en die is echt onze Friendship Admiral gebleken. Ook de Jachtwerven Van der Meer en Jeroen de Groot dragen een zeilevenement als deze een warm hart toe: met hun faciliteiten kan dit! Dank!

Met enig weemoed kijk ik terug op dit grootse evenement.
Maar schrijvend op P-Noord tijdens de Houtskoolcup in Loosdrecht, mijmer ik ook over de laatste Friendship event op het Lac de l’eau d’Heur in België, 27-28 oktober 2018. Volgend jaar April starten we natuurlijk weer op de Baldeneysee en de eerste plannen voor Frankrijk -Lac du Der en Engeland – Rutland zijn in de maak.

Op de facebookpagina van Alix Noel zijn tal van foto’s en filmpjes van dit evenement te bekijken. Hieronder daarvan een (kleine) selectie.
Van Geja en Pieter hier de link naar hun foto’s.

Geja van Ommen

Jollenpost april 2020

Beste allemaal, We hopen van harte dat je bij het lezen van deze Jollenpost in goede gezondheid verkeert en dat dat zo mag blijven. Degene die ziek zijn wensen we zeer veel sterkte om er weer boven op te komen. Tot nu toe weten we alleen van Ben Akkerman dat hij ziek is. Hij was er ernstig aan toe maar de laatste berichten zijn dat hij weer langzaam herstellende is. Je hebt zojuist het Jollenbulletin ontvangen. Het is weer een prachtig nummer geworden vol met mooie verhalen en met een toen nog prachtig seizoen op komst. En nu, verdraaid nog aan toe, zitten we in een intelligente lockdown. We hadden bij het ter perse gaan niet kunnen voorzien dat de situatie zo drastisch zou wijzigen. Het zijn zeer bijzondere tijden. Alle plannen die we voor het komende zeilseizoen hadden, staan nu op losse schroeven. Het bestuur volgt de maatregelen die de overheid afkondigt. De nu van kracht zijnde maatregelen nopen ons om een paar besluiten te nemen en die door te voeren.

Jollenpost van het bestuur

Van het bestuur Het bestuur is druk bezig met het uitwerken van de ALV. Onze secretaris Jules ten Berg heeft de megaklus van het maken van de notulen afgerond. Wedstrijdcommissaris Hero Nieveen is druk met het NK. En voorzitter Jaap Wientjes sprak met het Verbond over lidmaatschap, met de regiocommissarissen over toertochten en met het lustrumcomité. Daarnaast zijn we bezig met het ‘protocol klassevoorschriften-meten-controleren-handhaven’ en met een plan voor de promotie van onze klasse en de jol. Verder wordt er hard gewerkt aan het Jollenbulletin dat binnenkort zal uitkomen. Onze penningmeester Rudy Kuiters vraagt nog uw aandacht voor het betalen van de contributie; nog niet iedereen heeft betaald. Over het lustrum 60 jaar Twaalfvoetsjollenclub: 9 mei gaat niet door