Skip to main content

Openingswedstrijden Frisia 27 en 28 april 2024: Van broedertwist tot Bleekerziekte

Op koningsdag 2024 werden de openingswedstrijden op Grouw van Frisia gezeild. 14 boten hadden zich ingeschreven. De wind was zaterdag matig met af en toe een spetter regen.

Verslag Wim Bleeker

Wedstrijd 1: Er werd door iedereen scherp gestart naar de eerste boei op het pikmeer. Het was wat druk en ik moest wat doorvaren naar de wal om over stuurboord te kunnen ronden terwijl de rest de ton scherp kon ronden. Pieter ging als eerste (wie anders) en Floris er vlak achter. Het ging links af naar de wyde Ee en daar werd er al aardig gevochten. Met een goede klap naar de wal kon ik Pieter (net) achter mij houden en kon als eerste om de boei en een beetje uitlopen (zwaardje omhoog en strak op koers houden en niet laten afleiden). Maar ondanks het gaatje van 50 meter weet t’íe (Pieter) dan toch weer terug te komen met name bij de lastige boei 5 waar hij (en Durk) door gebruik te maken van de luwte (en een beetje gang over stuurboord) de boei vlak achter mij te ronden. Het veld schoof weer in elkaar. Pieter loeft op en onder het mom “we zijn toch familie! gaat hij me voorbij maar omdat hij de Tynje niet kan halen zonder te gijpen (en voor mij langs kruist) maakt hij een tactische fout. Ik dwing hem zo lang mogelijk door te varen totdat het veilig is om zelf de Tynje in te gaan (“we zijn familie maar tot op zekere hoogte”). Maar hij weet er toch weer onderuit te worstelen door langs het walletje met wat gang toch sneaky (ondanks afdekken) door te gaan. Bij de een-na-laatste ton heb ik toch weer binnenkantje boei kunnen krijgen en kreeg ik (hoe sportief) ruimte bij de boei. Met nog 1 boei en dan een (zeer) kort kuisrakje te gaan moest dat voldoende zijn. Maar niets is minder waar geachte lezer. Deze sluwe vos heb ik in dat korte kruisrakje 1 x 30 meter losgelaten en dan (net als Guus Geluk) weet tíe dan over bakboord toch als eerste over de lijn te komen🙁

Oscar Grooten met de oude kampioensjol H 31 van Wim Huizing. In zijn debuutwedstrijd  de 1e plaats in de tweede wedstrijd

Wedstrijd 2: Wat een beroerde start. Over bakboord bij de bovenboei en direct al bijna laatste. Nu rechtsaf kruisend door de Tynje. Met wat gelukjes en strak zeilen toch als derde uit de Tynje, Pieter strak in het vizier met Oscar Grooten ertussen.

Hoe we ook draaiden (gezamenlijk) Pieter afdekten, hij kwam er elke keer weer (net) voor. Gelukkig kon hij geen gaatje slaan en gingen we het lange halve en voor de windse rak in. Hoe je Pieter ook tot op 5 cm van zijn spiegel zit (hij wordt er niet heet of koud van) maar je komt ‘m niet voorbij.

Uit tactische overwegingen (of was het gewoon weer die oude Bleekerskwaal van boeien vergeten op Grou???) kon Oscar Grooten (waar twee honden vechten om 1 been….) als eerst om boei 2 en zodoende de pot winnen.

Op de finish was het weer tuut-tuut tussen de Bleekers met een minimaal verschil van enkele centimeters.

Wedstrijd 3: En nu moet het gebeuren! Minimaal twee plaatsen ertussen. Stevige wind 4 tot 5 met uitschieters naar 22 knopen. Altijd goed want dan gaan de jaren tellen 😊. Na de scherpe start, ging ik gelijk met (minimale) voorsprong de Tynje in. En nog beter Pieter, Durk, Erik en Gerrit als duo daar met enige afstand achter. Wind begon steeds meer aan te trekken en er kon heus geplaneerd worden! Zoals Durk mij omschreef “twee witte fonteinen met wat bruins er tussen….” . Nog beter dat Pieter Durk op de spiegel voer, omdat Durk er even de rem opgooide vlak voor de boei. Pieter neemt zijn straf (heel sportief) en draait een rondje. Des te beter, want nu zaten er voor het klassement 2 bootjes tussen. Weer een lang halve en voor de windserak naar de finish. Nu wel boei 2 keurig gerond (in plané) en toen naar boei 1 met 50 meter voorsprong. He, wat vreemd? Een blauwe (finish (?) boei naast het start eiland). Nou ja, zal wel, ik was al bekaf door al dat hangen. Boei 1 gerond en toen naar die blauwe boei (he, waar is die andere en waarom word ik niet af getoeterd??). Bleek dat de finish vlaggen aan de andere kant zaten (hoe dom kun je zijn??). Lieve lezer, de Bleekers dienen om te winnen een eenvoudige baan te hebben. Het liefst met twee tonnen. Al het andere is erg moeilijk en wanhoop niet als u achter ons ligt, tot op het laatste moment kunt u nog winnen (Durk 1, Erik en Gerrit 2 en Pieter 3, Wim 4)

Totaalstand: Pieter 1 (gefeliciteerd broer, wel mazzel maar toch), Wim 2, Durk 3

NrZeilnrNaamPunten123
1888Pieter Bleeker6123
2869Wim Bleeker9234
3861Durk Zandstra11641
4674Erik van der Meer12552
5859Bert Bos15366
6850Floris van der Meer17485
731Oscar Grooten181017
8670Arnold Salverda267118
9814Gerrit Klugkist3289dns
10877Hero Breuning33117dns
11777Frank Havik34910dns
12824Marco Piket3412139
13865Sjouke Dykstra401312dns
14740Tseard de Jong45dnsdnsdns

 


In het nieuws

Geschreven door
Redacteur
29 april 2024