Skip to main content

Kleine Sneekweek prooi voor Pieter Bleeker

De Kleine Sneekweek is een prooi geworden voor Pieter Bleeker. Vier dagen zeilen met mooi zeilweer en spannende wedstrijden.

Foto: Pieter Bleeker gemaakt  op zondag 12 mei. Het wedstrijdveld op weg naar de finish bij de laatste wedstrijd

Terugblik Kleine Sneekweek door Pieter Bleeker 888

Met 17 Noordelijke inschrijvers één van de grootste klassen en dus een heel behoorlijk veld. Diverse nieuwkomers aan de start, zoals Ronald Yntema, Jolanda Piket en Annabel Westerhof. De beide dames staan hun mannetje en zeilen volwaardig mee in de top. Floris van der Meer was verhinderd op de donderdag en kwam daarna maar moeilijk op gang. Maar in de laatste twee wedstrijden sleepte hij er twee ééntjes uit. Wat ook opviel, was het goede zeilen van Bert Bos (3e totaal), voorzien van een nieuw Molenaar zeil met opvallend rode cijfers. Erik van der Meer (2e) en Pieter Bleeker (1e) hebben hetzelfde zeil aangeschaft en persten er een goede snelheid uit. Iets dunner doek en in het bekende all-round standaard model van Molenaar. Louis van Ameijden Zandstra heeft zijn snelle Baay jol 401 weer goed in de lak zitten. Hij zeilde met een UK de Vries zeil en kon bij zachte wind goed meekomen. Evenals Arnold Salverda. Zowel Frank Havik als Durk Zandstra waren in de dunne en dat zal ongetwijfeld niet lekker hebben gezeild. Beide hebben weleens beter gepresteerd in het verleden. Durk is bij de start meestal erg gretig. Toen seinvlag X omhoog ging met een toeter, was er dus iemand te vroeg. Durk tegen Emiel Westerhof: “jij bent te vroeg, terug naar de lijn”. Emiel deed dat echter niet. Wat bleek achteraf: maar liefst 3 jollen hadden een OCS waaronder dus ook Durk zelf. Marco Piket heeft de 824 weer beter aan de praat gekregen, ook bij zachte wind. Maar toch had hij de grootste moeite zijn zus Jolanda in de oude 588 Tecumseh achter zich te houden. Emiel Westerhof zeilt met een Hagoort zeil en wilde in de 5e wedstrijd een gijp maken bij de allerlaatste boei, maar het was net of hij uitgleed over een bananenschil. Hij ging langzaam onderuit, waardoor de boot omsloeg. Alles gefilmd door zijn vrouw Annette. Alleen in deze laatste 5e wedstrijd stond er een stevige wind met de schuimkoppen op het meer. De donderdag, vrijdag en zaterdag werden daarentegen gekenmerkt door weinig wind, die ook nog sterk variabel was. Er was af en toe geen peil op te trekken en een beetje geluk moest je wel hebben bij het kiezen van je slagen in het kruisrak.

Wedstrijdverslag: Victor – Lekvogel 786 – Van Solinge

Zondag 12 mei:

Het klassement leek er spannend uit te zien maar de uitslagen voor de middag wedstrijden op Dag 3 waren onverbiddelijk. Bert, Durk en Emiel hadden een OCS gescoord. Inmiddels was Annabel afgewisseld door vader Emiel (lees ook het boek over de tovenaarsleerlinge). De strijd om plek 1 en 2 zou tussen Emiel en Pieter gaan. De langverwachte wind was er die dag hoewel er veel verschillen waren tussen de weer apps, met name over de te verwachtten uitschieters. Een prachtige zeildag met basis wind 12 knts met uitschieters van ca 16 knts (hoewel 20 knts was voorspeld).
Aan de start helaas maar 10 jollen, waarschijnlijk speelde de pittige windvoorspelling een grote rol. Uw verslaggever had van de redactie op de wal (Havik) te horen gekregen dat de rapportage nu dichter bij de strijdende partijen moest plaatsvinden. Prachtige Oostbaan met de boventonnen precies bij het Heerengat. De zon knetterde recht in je gezicht. Factor 50 was voor mij niet goed genoeg. Ik startte tussen Pieter en Emiel in. Pieter vloog weg over BB en ik kreeg er in de vaart niet in. Emiel vertrok over SB wat mij ook een beter plan leek. Bert en Erik (met Gerrit als fokkemaat en navigator) namen ook de lange BB terwijl zoon Floris eerst de lange SB slag namen. Bij de boventon kwam het zaakje weer redelijk bij elkaar. Conform instructies zat uw reporter er dit keer goed bij. De wind trok nog verder aan en het tweede kruisrak was echt hard werken. Ook hier weer de polarisatie tussen BB en SB zijde. Ik bleef meer in het midden onder het Heerengat en dat zorgde ervoor dat ik de top 3 kandidaten weer allemaal in het vizier had. Pieter met Bert , Floris en Durk in de op kop en Emiel en de Piketten vlak achtermij. Nog nooit meegemaakt maar Erik en Gerrit voeren met mij op en dat zou zo blijven tot aan de laatste boventon. Een volle vaart door de Klok en de Goingarypster poulen. Helaas kwam er een zwerm O-jollen achter ons aan. Bij de benedenton vele nieuwe zeiltermen en ziektes geleerd. Probleem is dat die O-jollen harder gaan en hoger zeilen. Gelijk na de benedenton overstag en de vrije wind zoeken. Kennelijk een goed plan want Erik doet vlot daarna hetzelfde. Bij de boventon blijkt dat het veld nu in 2-en is gebroken. De eerste groep bestaat uit Pieter, Durk, Bert en Floris. De tweede groep Erik , Emiel , Victor met vlot daarna Arnold met zus en broer Piket.

Vanaf de boventon bij Goingaryp / Noorder Oudeweg gaan we in een soort polonaise voor en ruime wind naar de finish. De wind trekt nog wat aan en we mogen nog wat planeren. Vorige keer had Marco mij net op de finishlijn ingehaald dus ik kijk regelmatig achterom. Marco heeft een los geschoten grootschoot en moet zijn positie weer teruggegeven aan Emiel. Emiel laat zijn Walvis prachtig planeren maar lijkt gelukkig niet dichterbij te komen. We varen voor de lap naar het Starteiland. Ton 12 is de gijpboei naar de finish. Van een afstand kan je zien dat het een pittige gijp gaat worden. Erik en Gerrit maken een prachtige gijp. Ik doe het wat lomper, gewoon er hard door heen sturen en daarna weer verder. Laatste stuk op weg naar de finish lijn. Altijd mooi om op dit stuk even de terugvarende winnaars te kunnen feliciteren. Ik kijk nog eens om en zie ik Emiel omgeslagen bij de gijpboei liggen. Gelukkig is er snel een KWS boot bij. Hierdoor ligt ook het klassement op z’n kop: 1. Pieter , 2. Erik 3. Bert met Floris en Durk met evenveel punten op 4 en 5.

Francien ligt weer klaar met Sleepboot Griffioen. Francien feliciteert me alsof ik de Nobelprijs voor Maritieme wetenschappen heb gewoon met mijn beste resultaat (plaats 6) deze week.
Zelf ook erg tevreden met Plek 6. Veel goede dingen gedaan, genoeg andere zaken die volgende keer beter kunnen. We slepen ook Yolanda terug naar Terherne. Was haar eerste Sneekweek in een Jol, indrukwekkend gevaren. Ze is helemaal kapot. Ze is opgelucht als ik zeg “ich bij ganz kaput” en dat ik de eerste jaren gewoon achteraan heb gevaren. Prachtige dag, mooie week, veel gebeurd. Tot Grou.

Vrijdag 10 mei:

Verwachtingen voor vrijdag waren hetzelfde als dag 1. Gelukkig kregen we al vroeg ter horen dat er uitstel was. Pas later in de middag kwam er wat wind, een slap dun windje uit het Noord / Oosten en mochten we om ergens vlak voor 1600 uur starten. Het werd een loterij maar zoals altijd weer met bekende namen, Erik van der Meer (674) werd de dagwinnaar, gevolg door Annabel in de Walvis (742) en Durk (861) als derde.  Pieter scoorde voor zijn doen slecht (vierde plek) en Arnold een mooie 5de plaats. Na dag 2 had de top3 evenveel punten: Pieter (1+4) , Erik (4+1) en Annabel (3+2). De afstand met de “best of the rest” was helaas al te groot. Pas na de finish begon de wind lekker aan te trekken, en konden we wat afkoelen en kregen we wat meer hoop voor de komende dagen. ’s Avonds nog een jollendineetje op het starteiland.

 

donderdag 9 mei

Al ruim een week lang waren weersverwachtigen over Hemelvaartsdag zeer duidelijk: lekker warm en heel weinig wind. Zeer sterk deelnemers veld met 16 inschrijvingen waaronder de winnaars van de afgelopen Sneekweken en Nederlandskampioenschappen en hun nazaten. De eerste start stond gepland voor 11.00 uur maar die werd al snel uitgesteld.

Uiteindelijk om 1555 gestart met een redelijk windje op de westbaan. Met 14 gestart, helaas ontbrak de jarige Floris. Verder, na het debakel met de volgelopen jol hebben broer en zus Piket zijn maritiem gescheiden. Marco in de 824 (uit de Bleeker vloot) en Yolanda in de oude jol van Marco (558). En Annabel in de kampioensjol van vader Emiel (742).

Lekker lange start lijn voor zo veel boten en gelukkig geen herstart. Ik zat er bij de start goed bij en tussen de latere winnaars. Annabel gaf hard gas. Ze gebruikte allerlei laser technieken om de jol van haar vader te mishandelen en met grote snelheid in de bekende top 5 te mengen. Op het voordewindse stuk werd de wind al minder en begon het zoeken naar de wind. Ondanks de windshifts lang het bij de bovenboei nog redelijk bijelkaar. Op het voordewindse stuk zakte de wind flink weg. Windzoeken dus.
Een deel koos de Sneekermeerzijde en ontliep het startveld van de 20 klasses die na ons kwamen. Een ander deel koos tocht meer de rechte lijk naar het Heerengat.
Te laat hadden enkele deelnemers (waaronder uw verslaggever Victor en voormalig NOS verslaggever en regiocommissaris a.i Frank Havik) door dat we de lange zwarte baan moesten varen in plaats van de normale groene korte baan. Elk nadeel heb zijn voordeel. Uit deze late positie kan je het veld goed overzien.

Na het tweede kruisrak leek de wind bijna op. Met een sloom vaartje voor de wind naar de Zoutepoel. Vanaf daar halve wind in optocht naar de ton bij Goinggaryp. De Klok blijft een lastig , de vraag was aan welke kant er door heen te varen. Uw verslaggevers kozen voor de lage zijde die inderdaad de goede bleek te zijn maar niet voldoende om het veld in te halen.
Gelukkig trok de weer wat aan en kon het laatste kruisrak met een lekker windje afgerond worden. Er waren weer veel windshifts en windwakken en de rangorde werd op het laatst nog wat aangepast.

Pieter op 1 (gefeliciteerd). Opvallende mooie plaatsen voor Bert op 2 en Annabel op 3.
Het lijkt erop dat we voor vrijdag en zaterdag hetzelfde weerbeeld hebben.
Pas zondag lijkt het pittig te waaien.

1888Pieter Bleeker61-4122
2674Erik van der Meer114133-5
3859Bert Bos, Muntendam16264(ocs)4
4850Floris van der Meer20(dns)71111
5861Durk Zandstra20539(ocs)3
6742Emiel Westerhof, Annabelle Westerhof25322(ocs)dns
7670Arnold Salverda2665-887
8401Louis van Ameijden Zandstra2971264(dns)
9824Marco Piket, Jolanda Piket338107-138
10786Victor VANSOLINGE40-131112116
11783Jos Eringa43-158151010
12558Jolanda Piket4312-1510129
13814GERRIT Klugkist45914175(dns)
14777Frank Havik, Harlingen461495(dns)dns
15740Tjeerd De Jong, Joure461113139(dns)
16685Erik de Vries481016166(dns)
17872Ronald Yntema57(dns)dns147dns

In het nieuws