Skip to main content

De openingswedstrijden op Sneek kent een duidelijk winnaar: Durk Zandstra

De voorspellingen begin van de week zagen er slecht uit maar werden per dag beter. Het deelnemersveld zag er ook indrukwekkend met oud Olympische zeilers, meervoudig winnaars van Sneekweken, NK’s en EK’s. Op zaterdag 11.00 uur mochten de jollen als eerst van start.

Een half uur daarvoor was er nog een hagelbui overgekomen met harde NW wind, met uitschieters tot 22 knopen en 10 graden. De start lag bij het Heerengat, met deze wind altijd goed voor hoge golven en brekers. Slechts 4 jollen aan de startlijn. Durk startte mooi en voer de rest van deze manche voorop. Leen moest helaas opgeven. Ondanks de harde wind bleef het veld redelijk bij elkaar. Ook tijdens de tweede manche met maar 3 boten bleef het veld redelijk bij elkaar. Marco was dit keer als eerste bij de boventon, gevolgd door Durk en Victor.

Tijdens deze tweede manche werd er hard gevochten en Durk en Marco wisselden telkens van plek. De vele buien met windshifts en zware golfslag maakten het laatste kruisrak tot scherprechter. Durk en Marco kozen voor de logische BB slag richting starteiland in de hoop minder wind en golfslag te krijgen. Victor koos halverwege voor een lange SB slag hopend op een krimpende wind. Dat bleek achteraf de juiste beslissing. Durk had Marco achter zich weten te houden maar moest Victor net voor laten gaan. Voor de schrijver van dit artikel de eerste keer in 8 jaar om na dag 1 bovenaan te staan.

Van links naar rechts: Marco Piket, Durk Zandstra en Victor van Solinge

Voor de zondag was er gelukkig beter weer voorspeld, een zonnetje maakt veel goed. De NO-wind was minder en het was ook minder koud. We starten met 7 jollen en er werd een felle strijd geleverd. We vlogen in plané naar de eerste beneden-ton waar een onwaarschijnlijk spektakel ontstond. De koploper raakte de ton en moest terugdraaien. Dit werd een soort circus act waarbij veel andere schepen ook fors moesten uitwijken om schade te voorkomen. Durk kwam hiermee weer voorop te liggen en werd weer eerste. Frank – herstellende van een heupoperatie – werd knap tweede. Leen met Gerrit werden derde. Ook bij de vierde manche speelde de wind een dominante rol. Bij de start heel weinig wind en gek genoeg bijna Noord. De startlijn lag er aan de wind in en de beste start was bij de pin en daarna direct overstag. De wind begon gelukkig weer wat aan te trekken. Het klassement lag al grotendeels vast maar de onderlinge strijd was er niet minder om. Ook hier was Durk de terechte winnaar, met Pieter als tweede en Bert als derde.

Kortom: de man in topvorm is Durk. De anderen zijn fanatiek maar pieken kennelijk later. Er gaan geruchten dat Pieter de verkeerde Jol aan Marco verkocht zou hebben. Frank heeft een nieuwe heup en een nieuw zeil. Bert heeft nieuwe lenzen. Marco dus een nieuwe boot. Victor heeft ook een nieuw zeiltje. Leen & Gerrit zijn samen en apart ook altijd goed voor een hoge klassering. De prijsuitreiking was helaas pas erg laat en verschrikkelijk koud. Marco , Durk en ik mochten onze prijzen ophalen (zie foto) en gingen daarna snel naar huis, onder de douche en vroeg naar bed.

Verslag: Victor van Solinge

Uitslag openingswedstrijden op Sneek:

UitslagNummerNaamPunten1234
1861Durk Zandstra51211
2786Victor van Solinge142165
3824Marco Piket24335dns
4777Frank Havik32dnsdns24
5859Bert Bos33dnsdns43
6888Pieter Bleeker35dnsdns72
7848Leen Willigen, van35dnsdns36
8433Hero Nieveen52dnsdnsdnsdns
8740Tjeerd De Jong52dnsdnsdnsdns
8865Sjouke Dykstra52dnsdnsdnsdns
8401Louis van Ameijden Zandstra52dnsdnsdnsdns
8814Gerrit Klugkist52dnsdnsdnsdns

 


In het nieuws