Skip to main content

Nu 16 inschrijvingen Jollen Toertocht Reeuwijkse Plassen 14 juli 2024

De tocht voert over zo’n 9 plassen. Voor hen die het gebied niet kennen zal het een openbaring zijn aan natuurschoon en rust. Ook zonder jol ben je welkom, er is echter maar beperkt plaats in twee motorsloepen. Plaatsing op volgorde van aanmelding. Wie volgt om in te schrijven? De deadline is 7 juli aanstaande…..

WSV Elfhoeven clubhaven
Terras clubhuis WSV Elfhoeven
Jollenveld WSV Elfhoeven

 

 

We zijn te gast bij GWV Elfhoeven en mogen gebruik maken van de accommodatie. Naar inschrijven toertocht Reeuwijkse Plassen

De oorsprong van de Reeuwijkse Plassen

De Reeuwijkse Plassen hebben een lange geschiedenis van turfwinning die teruggaat tot de Middeleeuwen. Turf was een belangrijke brandstof in die tijd en de Reeuwijkse Plassen waren een belangrijke bron van turf. De turfwinning begon in de 14e eeuw en duurde tot het begin van de 20e eeuw. Het was zwaar en gevaarlijk werk dat vaak werd gedaan door arme mensen die geen ander werk konden vinden. Zij moesten vaak diep in de modderige grond graven om de turf te winnen.
Het ontstaan van de Reeuwijkse Plassen

Tijdens de turfwinning ontstonden de Reeuwijkse Plassen. Het afgraven van de turf leidde tot het ontstaan van diepe kuilen en plassen. Deze gaten werden uiteindelijk gevuld met water en vormden de Reeuwijkse Plassen zoals we die vandaag kennen. De turfwinning was een belangrijke bron van inkomsten voor de regio, maar het had ook negatieve gevolgen voor het milieu. Het graven van de turf leidde tot ontbossing en de afvoer van water uit de plassen had een negatieve invloed op de waterkwaliteit. Na de turfwinning werden de Reeuwijkse Plassen gebruikt voor recreatie. Tegenwoordig zijn de plassen een populaire bestemming voor watersporters en natuurliefhebbers. De plassen bieden een uniek landschap van water, rietvelden en moerasbossen. Het is een belangrijk leefgebied voor verschillende soorten vogels, waaronder de roerdomp en de purperreiger.
De inpolderingsplannen

In de 19e en 20e eeuw werden er plannen gemaakt om de Reeuwijkse Plassen in te polderen en om te zetten in landbouwgrond. Door de groeiende bevolking was er behoefte aan meer landbouwgrond en de Reeuwijkse Plassen leken hiervoor een geschikte locatie. Er werden verschillende plannen gemaakt om de plassen droog te leggen en om te zetten in landbouwgrond. De eerste plannen werden gemaakt in de jaren 1860, maar deze plannen werden nooit uitgevoerd vanwege de hoge kosten.

In de jaren 1930 werden er opnieuw plannen gemaakt om de Reeuwijkse Plassen in te polderen. Deze plannen waren onderdeel van een groter plan om de hele regio te ontwikkelen en om te zetten in landbouwgrond en woonwijken. Er werden kanalen gegraven om het water af te voeren en om het land te irrigeren. Er werden ook wegen aangelegd en er werden plannen gemaakt voor de bouw van nieuwe dorpen. Deze plannen stuitten echter op veel weerstand van natuurbeschermers en lokale bewoners. Zij waren bezorgd over de impact die de inpoldering zou hebben op het landschap en de natuur. Er werden protesten georganiseerd en er werden petities ingediend om de plannen te stoppen. Uiteindelijk werden de plannen voor de inpoldering van de Reeuwijkse Plassen stopgezet. In plaats daarvan werden de plassen beschermd als natuurgebied en werden er maatregelen genomen om de waterkwaliteit te verbeteren.

De geschiedenis van de Reeuwijkse Plassen is een belangrijk onderdeel van de geschiedenis van de regio en laat zien hoe menselijke activiteiten het landschap kunnen veranderen. De plassen zijn nu een belangrijk natuurgebied en een plek waar mensen kunnen genieten van de natuur en de rust van het water.

Het ’t Vaantje is op loopafstand van GWV Elfhoeven

Na afloop kunnen we dineren bij restaurant ’t Vaantje met vrije keuze uit een ‘Groepen Dinerkaart’.


In het nieuws

Geschreven door
Redacteur
2 juli 2024