Luchtzakken en hun eigenschappen

De jollen moeten tegenwoordig minimaal 120 liter extra drijfvermogen hebben. Behalve, dat dit drijfvermogen kan bijdragen aan de veiligheid van de zeilers, kan het ook schade aan de boot of het wegraken van allerlei onderdelen voorkomen. Denk maar eens na hoe een omgeslagen jol erbij ligt zonder extra drijfvermogen. Precies! Heel diep en het duurt heel lang voordat een handige rescue je naar een veilig plekje gebracht heeft. Al die tijd proberen vlonders, riemen, hoosvaten, losse lijnen enz. er vandoor te gaan.

Bij voldoende (4 x 50 liter zakken, waarvan de achterste 2 slechts geschat 35 liter kunnen hebben ivb de ruimte onder de banken) extra drijfvermogen, mits goed gemonteerd, is dat een heel ander verhaal. Je kan de jol betrekkelijk eenvoudig rechtop zetten. De vlonders hebben wel de neiging tot drijven, maar ze kunnen de boot niet uit, want het gangboord ligt net boven water met 1 man aan boord. Met 2 man aan boord is het moeilijk om de boot leeg te scheppen als er hoge golven staan. Mijn eigen ervaring is dat, als je het zwaard ophaalt waardoor er niet zoveel water door de zwaardkast naar binnen stroomt, het mogelijk is met een beetje fanatiek hoosgedrag om de jol leeg te scheppen en eigenhandig terug te varen naar de haven of zelfs de wedstrijd te beëindigen.

Dit alles klinkt heel aardig, maar wijkt vaak af van de praktijk. Heel vaak zitten die zakken niet goed gemonteerd en dan werken ze niet of niet optimaal.

Het ziet er allemaal zo degelijk goed uit. Je trekt er met een paar kilo kracht aan en het blijft keurig zitten. Niet dus!!!! Een zak waar 50 liter in zit b.v. probeert in omgeslagen (ondergedompelde) toestand met 50 kg kracht zich los te werken. Meestal is het koud naar rot weer en dan krimpt het volume van lucht, waardoor een beetje speling ontstaat en met de beweging van boot en golven de kans op ontsnappen wordt gecreëerd.

Ikzelf gebruik een 3 of 4mm gevlochte nylon/dacron lijn, die ik zig zag achter elke spant langs haal. De zakken kunnen dan geen kant op. Dus ook de zakken onder de zijbanken achter. Je moet daar ook rustig een paar uur de tijd voor nemen. Je moet ook opletten, dat er geen plooien in de zakken komen, omdat dat de kans op lekken op de plaats van de plooien vergroot. De zakken hoeven alleen maar vol te zijn. Dus geen spanning erop! Vooral bij warm weer plus depressie worden ze anders veel te hard.

Wil je banden gebruiken voor een zak van 1.50 meter lengte, neem er minimaal 3 maar bij voorkeur 4. Het lijkt veel, maar het voorkomt de frustratie, dat je na omgeslagen te zijn één of twee luchtzakken vóór de wind weg ziet zeilen.