Piet Bleeker en Geja van Ommen Kampioen 2018

In het weekeinde van  24, 25 en 26 augustus 2018 zijn Pieter Bleeker en Geja van Ommen (nu) in de 888 voor de 5e maal Nederlands Kampioen geworden.Jeroen de Groot 2e en de tot nu heersende kampioen Wim Bleeker derde. HIER de volledige uitslag.
Geja van Ommen stuurde ons haar eerste verhaal over haar ervaringen:

“Wat was het NK een spektakel! Het dreunt nog aardig na in lijf en leden: een hoofd vol met beelden van spetterende en spuiende boten, watergekletter, gestuiter en geklap op het water, het geluid van slurpend gorgelende zelflozers, harde en pijnlijke regendruppels. Het hoorde er allemaal bij. Nog voor er ook maar een wedstrijd gevaren was lagen er al vier jollen om. Bij mij groeide de gedachte dat er misschien wel veel afhakers zouden zijn. Niets bleek minder waar. Terugkijkend waren er slechts twee boten die het zware weer niet meer dorsten te trotseren. En dan de bui op de 2edag! Vrijwel alle jollen hadden de finish gehaald en toen kwam dat monster eraan. Blij was ik dat ik het tot dan toe nog niet koud had gehad, maar dat werd voor 400 % teniet gedaan. Mijn warme muts compleet drijf, de jol tjokvol water omdat de zelflozers een waterscheppende jol varend met knik in de schoot het met 40 knopen wind moeilijk aankan. Maar geen enkel jolletje ging om of had enige schade. We kwamen allen ongehavend maar steenkoud de haven binnen. Op dat moment bleken er wel heel veel protesten te zijn en toen was bij mij de rek er even goed uit. Gelukkig bracht Adelia Bleeker mij een warme chocolademelk. Warme chocoladedemelk? Het is toch hartje zomer! De Nederlandse jollenvloot kreeg overigens, naar aanleiding van die 40 knopen, een groot compliment van Rémy Arnaud, die de vaarkunsten van de bemanning en het oerdegelijk materiaal van de  jollen nadrukkelijk prees.

Ja, gezellig met de Fransen erbij. Tijdens het Jollendiner ben ik er achter gekomen dat het Nederlandse glas wijn te vol wordt geschonken. Er moet eigenlijk, zeg maar een flinke bodem in het glas, daarna veel ruiken en snuiven. Dat draagt bij om van elke slok te genieten. Vanaf nu heb ik me voorgenomen om dat voortaan zo te gaan doen.

Het bleek ook nu weer een opgave mijn stuurman bij de pinken te houden. Ja, hij doet het verschrikkelijk goed hoor! Maar het blijft een opgave hem aan het verstand te peuteren of hij nou echt wel weet naar welke ton hij moet varen en of hij de ligging van finishlijn goed heeft bekeken. Het kan natuurlijk ook een “gen kwestie” zijn want zijn broer Wim Bleeker heeft er ook last van. De strijd was er niet minder om en het voelt bij mij altijd wel wat vreemd dat je je concurrent, in dit geval Jeroen de Groot en Damy Jansen, weg moet brengen en je zo dus een “omweg” maakt en dat dan de een na de nadere boot je voorbij vliegt behalve dan natuurlijk die ene geduchte tegenstander. En dan ben je zomaar ineens kampioen!  Dit jaar drie Groningers op nummer 1, 2, en 3. En daarna? Dames aan het stuur! Froukje en Sabine op de vierde plaats en op de vijfde Rina de Nooyer met Henk Wittenberg en Patricia en Tonny eerste in de Silver fleet!

In mijn verhaal ben ik begonnen met beelden. Eén beeld komt steeds voorbij: het blonde meisje in jol 874. Volgens mij was het hun eerste kampioenschap en hebben ze onder deze zware weersomstandigheden alle wedstrijden keurig uitgevaren en mèt resultaat. Een geweldig team!

Terugkijkend: een spannend kampioenschap met veel impact! Blij dat Anjo Klinkenberg en Bert Bos met zorg dit moeilijke kampioenschap zo goed hebben gedragen. Vooruitblikkend: voor ons komen er nog heel wat prachtige wedstrijden aan. Frisia en het GWS klassenevenement in Grou. De Vintage in Kopenhagen. De Houtskool Cup in Loosdrecht. En tot slot Lac l’eau d’Heure in België.”

Niet iedereen is lid van Facebook en kan de beelden die van dit kampioenschap gemaakt zijn bekijken. Geniet daarom ook van de fantastische foto’s die door Femke de Vries en Lia van Beest gemaakt zijn en die via hun wegshop te bestellen zijn.
Daarnaast hebben Wietske van Soest en Alix Noel  de nodige foto’s op Facebook geplaatst.

Alle voorgaande kampioenen bekijken? Dat kan HIER.

Gereefd zeilen

Tijdens de KWS (her)openingswedstrijden in Augustus bleken de 2 gereefde jollen het beter te doen dan de ongereefde eenmans jollen. Een aantal enthousiastelingen hebben bedacht om gedurende de komende Corona winter digital contact te blijven houden dmv lezingen en discussies over bepaalde onderwerpen. De eerste avond stond gereefd varen op het programma. Bijgaand een presentatie over gereefd varen tijdens een wedstrijd. Het PDF-bestand van de presentatie over gereefd zeilen kunt u HIER downloaden. Victor van Solinge 12-voetsol 786 - Lekvogel

Jollenpost mei 2020

Sinds onze vorige Jollenpost is er op zeilgebied niet veel gebeurd. Het Covid virus heeft ook de zeilerij lamgelegd. In deze bizarre tijden is vooruitblikken moeilijk. Een aantal evenementen, zoals de Kaagweek en de Sneekweek zijn afgelast. Andere evenementen staan nog “open” in afwachting van de nieuwe richtlijnen en mogelijke of haalbare activiteiten voor de organiserende zeilverenigingen. Er zijn een paar lichtpuntjes. In alle regio’s zijn leden voorzichtig en informeel met elkaar het water op gegaan. Het weer was prachtig en het water lonkte. De ervaring leert dat je binnen de voorschriften toch kunt zeilen. Dat lijkt perspectieven voor de toekomst te bieden. Officieel wedstrijd zeilen mag nog niet maar informeel een potje of tochtje varen natuurlijk wel. Deze eerste stappen kunnen we nu voorzichtig proberen uit te bouwen. De komende weken verwachten we dat er meer duidelijkheid zal komen. U kunt het volgen op