Nieuws en activiteiten

Fred Knittel wint wisselprijs KWVL 2016

Al enkele jaren wordt de ‘Zilveren jol” ingezet als wisselprijs voor de 12voetsjollenzeiler, die de minste punten weet te behalen in een competitief jollenveld tijdens wedstrijden op de Loosdrechtse plassen, t.w. het Hollandweekend (6), het Vrijbuiter Weekend (4) en de Houtskoolcup-weekend (6). Afhankelijk van het aantal verzeilde wedstrijden wordt een aftrek berekend, zodanig, dat een deelnemer toch kan meedingen, wanneer hij/zij één van de evenementen mist. Dit jaar konden alle wedstrijden verzeild worden. Het aantal verzeilde wedstrijden kwam daarbij op 16 en daarmee is een aftrek van 6 wedstrijden vastgesteld.

De volledige uitslag kunt u HIER vinden

Daan Daniels wint Alkmaar Open.

Op vrijdag ging de Alkmaar Open onder gunstige zeilomstandigheden met 17 jollen en éénmansweer van start. Zaterdag stonden 3  sprintwedstrijden op het programma. Er stond een krachtige wind waardoor de meesten met 2 man/vrouw in de jol van start gingen. Na 2 races werden de wedstrijden afgebroken en ging een ieder weer naar de thuishaven. Hans Reijers en Mea Nota wonnen hiermee het klassement bij de sprintwedstrijden. Zondag stond er weer een stevige bries en gingen er slechts 8 jollen van start. De laatste race werd gevaren met 5 jollen. Overall winnaars werden Daan Daniels samen met zijn bemanning Thessa Veenis.
Hans Reijers en Mea Nota werden 2e en Durk Zandstra 3e. De volledige uitslag ziet u HIER.
Van het evenement zijn foto’s gemaakt en zijn te zien op de website van CAM.

Fred Knitel wint NIWA week
DSC05871

Op 13 en 14 augustus is onder redelijk gunstige windomstandigheden de NIWA- week verzeild. Het is voor de meeste jollen 2-mans weer. De wind neemt aan het eind van de dag af. Er worden voor de lunch 2 wedstrijden gezeild en na de lunch nog 1. Op zondag is er bijna geen wind, maar genoeg om toch te starten. Er kunnen toch 3 wedstrijden gevaren worden. Fred Knitel eindigt als eerste in het klassement. Jeanet Blokland eist de tweede plek op en Rina de Nooijer wordt 3e. De uitslag leest u HIER.
Mary Oskam-Plantenga heeft van het evenement foto’s genomen en in een album geplaatst. Die kunt u HIER bekijken.

Emiel en Annette Westerhof winnen Sneekweek 2016.

2016Sneekweek

De Sneekweek 2016 kende zware windomstandigheden. De stuurman of stuurvrouw moest in de meeste gevallen gebruik maken van bemanning. Op de laatste zeildag eindigden Emiel en Annette Westerhof als eersten voor Erik v.d.Meer en Jacqueline Brijder. Met die overwinning werd ook de hoofdprijs van deze Sneekweek binnen gehaald. Op de derde plaats eindigden Hans Reyers met Mea Nota. De volledige uitslag leest u HIER.

Frans Smits en Jan-Piet Lohmann winnen de Jolly Midweek 2016.

2016, Jolly Week (383)

Met het aantal van 50 inschrijvingen was de Jolly Midweek 2016 bij GWV De Vrijbuiter bijzonder goed bezet. Frans Smits behaalde de eerste prijs in de Goldfleet en Jan-Peit Lohmann werd winnaar van de Silverfleet. De volledige uitslag ziet u HIER. Tijdens het evenement zijn foto’s gemaakt door Mary Oskam – Plantenga. Deze foto’s kunt u HIER bekijken en eventueel downloaden.

Wim en Marcel Bleeker Nederlands Kampioen 2016.

DSCN4220

Voor de 3e maal weet Wim Bleeker met zijn zoon Marcel de eerste plaats in het klassement van het Nederlands kampioenschap 2016 te behalen. In totaal zijn 7 races gevaren. Jeroen de Groot is met zijn zoon Damy Jansen 2e geworden. Bob Heineke stond samen met Daan Groenendaal op de derde trede van het podium.  In de Silver fleet is Daan Daniëls met Thessa Veenis eerste geworden. Annelie Wreesman en Marianne Blomhert tweede en Piet van Zanten derde. De volledige uitslag van dit kampioenschap leest u HIER. Tijdens het NK 2016 zijn foto’s gemaakt door Mary Oskam-Plantenga.

Hans Reijers en Mea Nota winnen de Kaagweek 2016.

13697136_10153581719232657_3657008139290927597_n

De Kaagweek 2016 is gewonnen door Hans Reijers met zijn vaste bemanninslid Mea Nota. Op de website van de KWV De Kaag doet Philip de Koning Gans uitvoerig verslag van dit evenement en schrijft over de 12-voetsjollen het volgende: ” …En dan het slotstuk de Twaalfvoetsjollen. Verjongen ze? Vergrijzen ze? Het schijnt niet uit te maken. Een vloot van 20 boten aan de start. Ja, ik zou alleen de eersten noemen? Nee in dit geval niet: Tonny Surendonk. Evenals vele anderen geïnterviewd door Jort Kelder die opnamen kwam maken  voor zijn programma “Hoe heurt het eigenlijk” ( benieuwd wat er ooit van overblijft). Dus Tonny ( 84) won de derde prijs, Daan Daniëls werd tweede en de hoofdprijs was voor Hans Reyers en dat was ook buitengewoon bijzonder: tientallen jaren keihard wedstrijdzeilen tijdens de Kaagweek en nu, voor de eerste keer de hoofdprijs. Fantastisch !..”  Ook op de website van KWV De Kaag staan foto’s van de Kaagweek. Hier de link. De uitslagen leest u HIER.

Frans Smits winnaar van het Nieuw Loosdrechtweekend van Het Witte Huis.

phoca_thumb_l_p1020642

Op de Loosdrechtse plassen is Frans Smits overtuigend winnaar geworden van het door WSV Het Witte Huis georganiseerde Nieuw Loosderechtweekend. Alle 4 geplande races konden doorgang vinden, waarvan er 3 door Frans Smits gewonnen werden. Rina de Nooyer en Leen van Willigen behaalden resp. de 2e en 3e prijs. Van het evenement zijn foto’s gemaakt en die kunt zien op de website van WSV Het Witte Huis. De volledige uitslag ziet u HIER

Emiel Westerhof wint Zomerwedstrijden KWS.

Op zaterdag 25 juni is slechts 1 van de 2 geplande races gevaren door 16 van de 19 ingeschreven deelnemers. Op zondag stond er aanzienlijk meer wind waardoor aanvankelijk 14 deelnemers de eindstreep haalden. Op zondagmiddag nam de wind in kracht toe. Emiel Westerhof was met zoon Thomas aan boord uiteindelijk winnaar. Erik vader meer en Willem de Boer eindigden resp. als 2e en 3e. De volledige uitslag ziet u HIER.

Aankondiging Prinsenhoftocht en Open wedstrijden bij Grou.

Op 2 en 3 juli a.s. vinden wedstrijden plaats van de KZV Oostergoo in Grou. Op zaterdag 2 juli vindt de traditionele Princenhoftocht plaats. In het laatste jollenbulletin is reeds bijzondere aandacht gevraagd voor dit evenement.  Op zondag 3 juli worden de reguliere wedstrijden op Pikmar en Wide Ie gevaren. De kosten bedragen € 10,– per dag. Indien alleen aan de Princenhoftocht wordt deelgenomen en niet aan de wedstrijden op zondag (of andersom) betaalt u de helft. Splitsen is dus geen bezwaar. U kunt contant in het wedstrijdcentrum (de starttoren) betalen. U mag ook via de bank betalen op NL72 RABO 0146870727 t.n.v. KZV Oostergoo ovv “wedstrijden juli 2016 en uw naam en klasse”. De wedstrijden vangen op zaterdag 2 juli a.s. aan vanaf 11.00 uur op de Pikmar (voor de 12Voetsjollen 11.15 uur). Er is een palaver om 10.30 op het starteiland ten behoeve van de Princenhoftocht. Op zondag wordt vanaf 10.00 uur gestart. Na afloop van de Princenhoftocht  wordt door de KZV Oostergoo op het starteiland een borrel aan alle deelnemers aangeboden. U bent allen van harte uitgenodigd. Inschrijven kan HIER.

Braassem Summer Regatta met winst voor Frans Smits.

27640486195_a289194ace_o

Onder wisselende omstandigheden is Frans Smits (573) winnaar geworden van de Braassem Summer Regatta. Frans de Bot (763) en Jan-Piet Lohmann (628) gingen resp. met de 2e en 3e prijs naar huis. Een algemeen verslag leest u op de site van de Watersportvereniging Braassemermeer waarop ook een link te vinden is van foto’s die tijdens het evenement gemaakt zijn. De volledige uitslag leest u HIER.

Reinhard Schroeder geen kampioen maar wel winnaar van de Kampioenschappen Distr. Noord.

20160612_135830

Van Jeanet Blokland ontvingen wij onderstaande impressie. Op het weblog van Bert Hamminga ( 112) een geheel eigen visie te lezen over de gebeurtenissen tijdens dit evenement. De volledige uitslag vindt u HIER.

Impressie Heeg:

Onderweg van trainingsavond (een aanrader) Grou naar Heeg kwamen we verschillende jollen op sleeptouw tegen.  De trainingsavond is erg leuk, als er een boei verlegd wordt dan roepen ze dat vanaf het startschip, alleen niet tegen degenen die ze niet mogen, daar hebben we dus geen last meer van want zij zeilen een langere baan. Lachen.

Zaterdag was een mooie dag, beetje wind, geen regen. Bert Bos zag er ietwat slaperig uit, hij had in het schiphuis geslapen met een blaffende hond vlakbij, pech. De baan was een half uur zeilen vanaf het moederschip, dus was het zaak op tijd te vertrekken. Tijdens de wedstrijd bleek dat er veel onduidelijkheid bestond over het ronden van boei E of niet, zodat er verschillende banen werden gezeild. Uiteindelijk zijn de zeilers die boei E hebben laten liggen er uit geprotesteerd, de protest commissie oordeelde dat boei E er bij hoorde, de veroordeelden erkenden meteen dat zij de boei bewust hadden laten liggen. De protest commissie vond dat de beschrijving van de banen en de uitleg op het mededelingen bord geen schoonheidsprijs verdiende, maar dat het protest dan tegen het desbetreffende bestuur moest worden ingediend. Dit werd niet gedaan omdat het een nieuwe enthousiaste club betrof, wel zijn we de volgende morgen met meerdere vertegenwoordigers van de diverse klasses bij hun op de koffie gegaan en hebben een gesprek gehad dat tot inzicht in de ontstane problematiek heeft geleid. Jammer dat mensen die de baan maar 1x verkeerd hebben genomen voor 2 wedstrijden er uit lagen en er ook  stuurlui waren die hebben weten te ontkomen.

Overigens is het een mooie locatie de passanten haven “Heegerwal” met vlakbij voor de winkelende dames een leuke kledingzaak met aardig wat korting (?)  Sjouke wilde nog een rondje geven, liet zijn beurs echter achter, Jacqueline was zo aardig om zijn beurs mee te brengen. Doordat de vereiste 4 te zeilen wedstrijden voor een NNK niet gehaald zijn is er ook dit jaar weer geen kampioen maar wel een winnaar.

De nieuwe klassenvoorschriften 2016 op de website.

Het Watersportverbond heeft onlangs de wijzigingen van de klassenvoorschriften 2016 goedgekeurd en op haar website gepubliceerd. Daarmee is de vorige versie vervallen. De huidige versie kunt u HIER lezen en/of downloaden.

Fred Knittel wint Holland Weekend.

podium Hollandweekend 2016

Podium Hollandweekend 2016

Onder prima weersomstandigheden heeft Fred Knittel het Holland Weekend gewonnen. De 2e en 3 e prijs ging naar resp. Hans Nieuwland en Mary Oskam-Plantenga en Duuk en Lia van Heel. De volledige uitslag vindt u HIER. Wietske van Soest heeft foto’s gemaakt. Die kunt u HIER bekijken.

 

De jongste twaalfvoetsjol, de 886:  Eend van Deen.

13342955_574200186084714_654388890239251958_n

Op vrijdag 20 mei 2016 werd in Joure de nieuwste jol gepresenteerd. In 2015 werd door Siebrand Deen en zijn vrouw Froukje een opdracht verleend aan Abele de Jong te Joure.  Zowel Siebrand als Abele hebben wat met de Pampus. Siebrand zeilde zelf als stuurman in de 306 welke nu door zijn zoon Jan Deen wordt gestuurd. Abele is veelvuldig bemanningslid geweest bij Jeroen de Groot. Abele de Jong heeft vervolgens een pracht van een Twaalfvoetsjol  gemaakt waar velen deze vrijdag kennis mee hebben mogen maken. De jol is gedoopt met de naam Eend. Alle boten van Siebrand hebben een naam met dezelfde letters echter in een verschillende volgorde.

Pinksterevenement KWV de Kaag voor Wim en Marcel Bleeker.

IMG_8683

Onder wisselende omstandigheden is het Pinksterevenement van de Twaalvoetsjollenclub  in de goldfleet gewonnen door Wim en Marcel Bleeker. In de silverfleet ging de voorzitter van de Twaalfvoetsjollenclub met de eerste prijs naar huis. De volledige uitslag vindt u HIER. In het eerst volgende jollenbulletin zal een uitgebreid verslag te lezen zijn.

Wietske van Soest heeft een aantal foto’s genomen. Die foto’s kunt u HIER bekijken.

Fred Udo wint WSV Rotterdam, Gouwe Ouwe 2016

DSC06343

De volledige uitslag vindt u HIER

Duuk en Lia Dudok van Heel winnen Hemelvaartwedstrijden Witte Huis, Loosdrecht.

In een zonovergoten ambiance zijn de Hemelvaartwedstrijden van WSV Het Witte Huis op 7 en 8 mei gewonnen door Duuk en Lia van Heel. De 2e en 3e prijs ging naar resp. Tonny Surendonk en Hans Smits. De volledige uitslag vindt u HIER. Het verslag van de weekeinde leest u op de website van WSV Het Witte Huis.

Erik van der Meer wint Kleine Sneekweek.

kleine sneekweek 2016

Het was weer een geweldig evenement, zon, wind (veel) en water wat wil je nog meer!

Op de oevers veel publiek, iedereen genoot.

Eric v.d.Meer haalde 3 dagprijzen binnen, en was de winnaar van de week. Heel knap hoe je als licht persoon met harde wind vooraan kan blijven zeilen, 1x maar is Jacqueline mee gevaren.  Bert Bos is een goede 2e geworden, hij had de pech om tijdens de laatste wedstrijd buiten zijn schuld om aangevaren te worden, waardoor hij omsloeg. Durk Zandstra werd 3e.

De dagprijs van de laatste dag zou Eric ook binnengehaald hebben, als hij niet  na een 1e algehele terugroep de volgende keer verkeerd was gestart. Nu hing de gele vlag met de zwarte stip op het startschip en dan mag je de laatste minuut niet voor de startlijn zijn. Van de 9 starters deden 4 dit verkeerd en kregen een ocs. Bert Hamminga was bij de kopgroep en lag als 4e na  Eric v.d.Meer, Durk Zandstra en mij. De laatste boei voor de finish maakte ik  een stormrondje,  door deze ongemakkelijke manoeuvre met de finish in zicht  kon Bert Hamminga voor mij komen en als derde finishen.  Knap gestart en gezeild Bert Hamminga.

Gr. Jeanet Blokland

Voor de volledige uitslag kijk HIER

 

Emiel Westerhof wint Voorjaarswedstrijden KWV Frisia.

Onder prima zeilomstandigheden is bij Grou voor de eerste keer dit seizoen een volledige serie verzeild. Emiel Westerhof is als 1e geëindigd, Reinhard Schroeder 2e en Bert Bos 3e. Bijgevoegd een foto (met dank aan Reinhard Schroeder!) met 8 (incl. de fotograaf)  jollen op een rij bij het uitgaan van de Tynje. Voor de volledige uitslag zie HIER.

13133182_1269206086426175_992576846543474788_n

Nieuw op de website.

  • Archief jollenbulletin: nu ook op deze site de digitale versies van de jollenbulletins vanaf 2000 van de Twaalfvoetsjollenclub te lezen en te downloaden. Anneke en Hans Reyers vormden jarenlang tot aan 2015 de hoofdredactie van het jollenbulletin. Dank voor hun fantastische arbeid! Kijk op De Club/ Archief Jollenbulletin
  • Op de pagina Uitslagen/Jaarprijs Landelijke Competitie nu ook een overzicht van de winnaars van de jaarprijs vanaf 1960.

Emiel Westerhof wint Openingswedstrijden KWS.

Zaterdag was het te onstuimig om te zeilen. Zondag sterk wisselende omstandigheden en 2 races gevaren..
Emiel Westerhof 1e,  Durk Zandstra 2e en Leen van Willigen en Bert Hamminga gedeeld 3e. HIER de uitslagen.

Wim Bleeker wint Baldeneysee.

Op 9 en 10 april is op de Baldeneysee nabij Essen gestreden om de Ruhrpokal. Op zaterdag 9 april zijn 3 races gevaren die door Wim Bleeker alle drie zijn gewonnen.  Op zondag zijn de wedstrijden niet doorgegaan vanwege te weinig wind. De uitslagen vindt u HIER (daarna klik op 12’foot Dinghy en ergebnisse).

Open dag regio Loosdrecht op zaterdag 23 april.

Bij de KWV Loosdrecht, Oud Loosdrechtsedijk 151-153, Loosdrecht. Tussen 12.00 en 16.00 uur bent u van harte welkom bij de jaarlijkse optuigmiddag en open dag. Opgeven bij Tries Scherpel: secretaris@twaalfvoetsjollenclub.nl

Open dag regio West op zaterdag 7 mei.

Op het haventerrein van de Kralingsche zeilclub, Langepad 25, Rotterdam. Tussen 10.00 en 16.00 bent u van harte welkom bij het zeilevenement ‘Gouwe Ouwe’. Opgeven bij Anjo Klinkenberg: anjo@klinkenberg.nl

Trainingsdag Regio Noord op 2 april.

Op zaterdag 2 april is voor de derde maal in successie de trainingsdag van de regio Noord gehouden.  14 jollen verschenen op het Zuidlaardermeer. Helaas liet de wind gaandeweg de training verstek gaan.  HIER de link naar foto’s van dit evenement.

Paashaaswedstrijden van GWV Elfhoeven.

Op 26 en 27 maart zijn de eerste wedstrijden op de Elfhoevenplas verzeild. Het was koud weer en er stond een harde wind. Reinhard Schroeder heeft deze serie gewonnen. HIER leest u de uitslagen. HIER een link naar een aantal foto’s.

TVE 18 november

Bericht van de technische commissie van de Twaalfvoetsjollenclub over de a.s. bijeenkomst m.b.t de agenda en de voorstellen tot wijziging van de klassenvoorschriften. Deze bijeenkomst vindt plaats in Utrecht en staat onder leiding van het Watersportverbond.

Rina de Nooijer Nederlands Kampioen 2023

Als overtuigende winnaar van het op de Langweerder Wielen  verzeild NK 2023 is Rina de Nooijer  (832) als kampioen gehuldigd. Samen met haar partner, bemanningslid en "coach"  Henk Wittenberg kreeg zij de kampioenswimpel uitgereikt door de voorzitter Jaap Wientjes. Tweede werd Durk Zandstra (861) en de derde plaats viel ten deel aan de kampioen van 2020 Arjen Kort  (770) met zijn broer Hidde.