Jollenpost juni 2022

Beste jollenvrienden,

Van de vele mogelijkheden om in dit voorjaar wedstrijd te varen wordt volop gebruik gemaakt. In alle regio’s zien we mooie velden aan de start.
We verheugen ons dat er de laatste maanden weer nieuwe leden bij zijn gekomen. Hartelijk welkom!

Van het bestuur

Er is nieuwe samenstelling van de Technische Commissie met de leden Frans Smits, Donald Schotel en Pieter Prins.

De TC geeft het bestuur en de individuele leden advies en onderhoudt onder de verantwoordelijkheid van het bestuur de contacten met het Watersportverbond over technische zaken.

Beelden van “JOS” (jollen oefenen samen)

Vanuit de regio’s  

Noord: Wekelijks wordt er op donderdagavond getraind in Grou.
De Pinksterwedstrijden op Grou waren weer een succes met een mooie deelname.
De geplande sprintwedstrijden op Langweer op 18-19 juni zijn bij gebrek aan belangstelling helaas niet doorgegaan. Graag maken we je even attent op de traditionele Princenhoftocht, op 2-3 juli georganiseerd door KZ Oostergoo.

West: Bij het traditionele klassenvenement op de Kaag met Pinksteren waren er 32 jollen aan de start met twee Franse deelnemers, waarvan één voor het varen buiten Frankrijk een extra jol heeft gekocht. Een paar nieuwigheden: op zaterdag werd gestart met 6 kwalificatie sprintwedstrijdjes voor de indeling in Gold en Silver groep. Zondag hadden we twee plassenbanen en op de maandag de lange afstand wedstrijd, het visite kaartje van de Kaag aan gasten en buitenlanders. Helaas kon er door de slechte weersomstandigheden op de maandag niet gevaren worden. Het walgebeuren waaronder het happy hour, de zeilersmaaltijd en het jollendiner was als vanouds zeer gezellig. Al met al is het Pinksterevenement een jollenfeestje waar we als club trots en zuinig op moeten zijn.

MiddenElk weekend kan er wedstrijdgevaren worden op Loosdrecht en daarnaast zijn er nog de woensdagavond wedstrijden van GWV de Vrijbuiter. Het Hollandweekend op 11 en 12 juni; twee dagen met vier wedstrijden per dag, telde 27 inschrijvingen waarvan er 20 aan de start zijn verschenen. Achter de schermen zijn de Hero’s (Breuning en Nieveen resp. regiocommissaris en wedstrijdsecretaris) met de Vrijbuiter druk bezig om het NK te organiseren. Mocht je een handje willen helpen bij de organisatie: graag!
Voor de ‘promojol’ (zie jollenpost mei 2022) wordt er al een lijstje met belangstellenden gemaakt.

De opmerkzame Zwitserse twaalfvoetsjollenzeiler Lucas Nydegger las in het Duitse watersport magazine Yacht het artikel “Klinkerbauweise von der Unesco zum Weltkulturerbe ernannt”.

Aldus plaatste Steve Crook  (als beheerder) het bericht op de facebookpagina van de
International 12 Foot Dinghy Class Association.

In het bericht wordt trots vermeld dat de Unesco besloten heeft de bouwwijze met klinknagels van houten schepen te erkennen en in de lijst van ‘ontastbaar levend cultureel werelderfgoed op te nemen’!

Ook op de website van het Deense Vikingeskibmuseet in Roskilde wordt uitgebreid stil gestaan bij de betekenis en consequenties van dit besluit van de Unesco.

Met vriendelijke jollengroet,

Het Bestuur van De Twaalfvoetsjollenclub

Jaap Wientjes, Jules ten Berg, Hero Nieveen en Rudy Kuiters.

Vooraankondiging Jolly Midweek 2022

Een warmmakertje voor de Jolly Midweek 2022  Op dinsdag 2 t/m donderdag 4 augustus staat de Jolly Midweek dit jaar weer op het programma! De Jolly Midweek is een initiatief van Loosdrechtse jollenzeilers van de Vrijbuiter en de KWVL  in samenwerking met de Twaalfvoetsjollenclub en gaat dit jaar al weer voor de 9de keer verzeild worden. De wedstrijdcommissie van de Gooise watersportvereniging De Vrijbuiter, aangevuld met drie leden van de Jollenklasse, gaan er ook dit jaar weer een geweldig gezellig evenement van maken. De Jolly Midweek heeft als doelstelling alle zeilers die een Twaalfvoetsjol bezitten samen te brengen. Ervaren wedstrijdzeilers doen mee, maar tevens is dit evenement gericht op de toerzeilers binnen de klasse-organisatie. Het is namelijk mogelijk om zelf uw niveau te bepalen en in de Zilver-,of Goudenvloot in te schrijven. De gezelligheid en het samenzijn, zijn de speerpunten in de opzet van het programma.