Friendship Event in Oostende op 25 en 26 mei

In 2020 is het 100 jaar geleden dat vader Cornelis Hin en zijn zonen Frans en Johannes  de Olympische Spelen in de 12voetsjol wonnen. Eerst in Oostende en afsluitend in Durgerdam/Buiten IJ.
In Oostende heeft op  25 en 26 mei een try out  voor het Olympisch Centennial event 2020 plaats gevonden. In navolging van de Vintage Yachting Games in september 2019 is ook dit evenement verzeild onder de Copenhagen Rules en deze zijn omarmd door de Belgische organisatie.
In de buitenhaven heeft op zaterdag zeer veel publiek  het admiraal zeilen gevolgd als onderdeel van het maritieme evenement “Oostende voor anker”.  Indrukwekkend waren de jollen met op de achtergrond de gigantische werkschepen voor windmolens op zee.
Zondag zijn op de “Spuikom” drie testwedstrijden (met zeer veel wind)  gezeild. Sabbe Godefroid, die in de Finn Olympisch zilver won in 1998, wist, ondanks één keer omslaan, de derde plaats te behalen. Hero Breuning met Rianne van der Boomen waren tweede en overtuigend winnaar was Leen van Willigen!
Philippe Royaux, van de Vlaamse zeilvereniging inside-outsider, heeft in samenwerking met CWC admiraal Bert Hamminga een goed en sfeervol zeilevenement georganiseerd. Ook leuk dat de Belgen, net als vroeger weer enthousiast waren over de 12-voetsjol. Frank de Beukelaer, Philippe Royaux, Sebbe Godefroid en Jan Scholten vertegenwoordigen de Belgische vloot.
Een bekende Belgische watersportjournalist gaat binnenkort een wervend artikel schrijven over de 12voetsjol.

Verslag Pinksterevenement 2019

Van Jurri Rooyackers hier een verslag van het Pinksterevenement 2019: Het was weer een heel geslaagd Pinksterevenement; 50 jollen aan de start, met deelnemers uit Duitsland, Frankrijk, Japan, Nederland, Turkije, Verenigd Koninkrijk en Zwitserland. Zaterdag werd er niet gezeild, omdat er teveel wind stond. Met de buitenlanders werd een bezoek gebracht aan de kaasboerderij De Eenzaamheid. Boer Jan van Schie gaf in perfect Engels uitleg bij het ambacht van Kaasmaken, waarna uitgebreid werd geproefd en ingekocht. De oversteek met het pondje was met al die wind wel een avontuur. Een enkeling bracht daarna een bezoek aan Amsterdam.

Strijd in Grou

Verslag van de Pinkster tweedaagse op Grou Dit jaar stonden er tien jollen ingeschreven voor de pinksterwedstrijden op Grou. De organiserende vereniging Frisia had op de donderdag voor deze wedstrijden al besloten om op zaterdag niet te gaan zeilen omdat er erg veel wind werd voorspeld. Het wedstrijdschema werd aangepast. Op zondag stonden drie wedstrijden gepland en nog twee op maandag. Dit bleek een prima besluit en op zondag konden er onder prima zeilomstandigheden drie wedstrijden worden gevaren. Bert Bos ging er in de eerste wedstrijd als een speer vandoor en lag de hele race aan kop. Hij werd op de voet gevolgd door Floris van der Meer en daarachter vader Erik. Met nog een kort kruisrakje naar de finish leek Bert de overwinning te gaan pakken, maar helaas ging hij tientallen meters voor de finish door een harde windvlaag ondersteboven. Er was snel hulp en gelukkig geen schade zodat Bert de volgende wedstrijd weer mee kon varen. Erik van der Meer haalde in het laatste stukje zoon Floris nog in en omdat Bert was gaan zwemmen kwam hij als eerste binnen. In de tweede wedstrijd ontstond er een hevige strijd om de eerste plaats tussen zoon Floris en vader Erik. Nadat Floris lange tijd op kop had gelegen wist Erik op het rak voor de wind zijn zoon in te halen. Tjibbe van der Laan zeilde deze wedstrijd heel sterk en op de finish had hij Floris bijna te pakken.