Emiel Westerhof oppermachtig

De Zomerwedstrijden van de KWS op het Sneekermeer op 27 en 28 juni jl.

Van PietVelink (307) ontvingen wij het volgende verslag:

Om de leemte tussen de Kleine en de Grote Sneekweek op te vullen organiseert de KWS elk jaar de Zomerwedstrijden. De weersverwachtingen voor dit weekend waren positief, geen neerslag en een wind van zo’n 14 knopen voor de zaterdagochtend, zo’n 18 voor de middag. Voor de zondag werd er een voorspelling gedaan van een dusdanige windkracht om nog net solo te kunnen zeilen. Niet voor niets dat de zeilers van onze overnaadse bootjes zich weer in groten getale hadden aangemeld, zo’n 16 tal, solozeilers en duo’s, man en vrouw, een zeer gevarieerd gezelschap.

De eerste ochtend gingen zo’n beetje alle inschrijvers van start, waarbij een drietal zo verstandig was om een maatje mee te nemen. Na de start, waarbij er een paar te veel haast hadden, verdwenen de prominenten, bekend van eerdere verslagen uit het Noorden, weldra naar de voorste gelederen om daarna de rest op verrekijker afstand achter zich te laten. Wij van de achterhoede vroegen ons dan ook af wat de lol van het zeilen vooraan is als je nooit een spiegel voor je hebt om die voorbij te gaan. Het mooie van onze sport is nu net in het middenveld en met name in de achterhoede, daar heb je veel spiegels voor je, die kun je allemaal proberen in te halen. Altijd strijd dus. Om maar niet te spreken over de laatste in het veld, deze stuurman of vrouw kan eventueel vrijelijk kiezen voor net een  andere boeg dan de voorgangers en dat levert vaak nog een of meerdere plaatsen winst op ook!

Oh ja, in de ochtend ging het Folkert de Boer niet helemaal correct af, hij mocht de temperatuur van het water testen.

’s Middags waaide het zoals gezegd nog wat steviger, er kwamen daardoor slechts zeven jollen aan de start. Een van die doorzetters was Willem en die wilde natuurlijk niet onderdoen voor z’n broer Folkert en ging eveneens onderuit. Echter hij heeft wat meer ervaring en ging eerst finishen om direct daarna om te vallen. Verder liep alles gelukkig goed af.

’s Zondags was het een fijn en stevig solo-windje, zo’n 10 tot 12 knopen. ’s Morgens een kort baantje, ’s middags een normale, lange, baan. De prominenten verdwenen weer naar de voorste gelederen, de strijd vond plaats in het middenveld en in de achterhoede. Waar je ook zit in het veld, het blijft een leuk spelletje. Steeds weer proberen die voorganger in te halen en de man/vrouw achter je daar te laten.

Afgezien van dit pleidooi voor de middenmoters en achterhoede zeilers, als die er niet zouden zijn was er ook voor de prominenten geen lol aan, toch nog even de winnaars op een rijtje:

Op plaats 1, met 4x een eentje, Emiel Westerhof met 4x z’n zoon Eric Jan, op plaats 2, steeds solo gezeild, Durk Zandstra en op plaats 3, ondanks te veel haast bij de derde start, Erik van de Meer. Het was een zeer geslaagd zeilweekend.

Piet Velink

Nog een anekdote:

Bij het inzeilen voor de start vraagt Sjouke Dijkstra aan mij (Jeanet) of ik misschien zijn broek aan heb, ik zeg, zou kunnen, zullen we nu ruilen ? Nee, dat is te lastig nu. Ik dacht dat hij het over de hangbroek had. Komen we weer bij de grote boot van Piet Velink, waar we beiden onze spullen hadden neergelegd, blijkt het dat hij het over de jollenbroek had . Helaas had hij nu dus natte billen. Ik had alleen maar bij het aantrekken gedacht dat ik toch eens een kleinere broek moest gaan kopen, dat hoeft nu dus niet meer.

Jollenpost februari 2021

Beste jollenvrienden, Ondanks dat u in de wintermaanden geen jollenpost van ons hebt ontvangen hebben we niet stilgezeten. Voor het seizoen 2021 zijn de voorbereidingen getroffen en ook voor het seizoen 2022 hebben we de mouwen reeds opgestroopt. Door de onzekerheid over het verloop van de pandemie en de duur van de maatregelen was het lastig om u eerder op de hoogte brengen. Na de korte ijsperiode en het daaropvolgende lenteweer denken we weer aan mooie zeiltochtjes en trainingspotjes op de plas. Wat betreft het wedstrijdprogramma gooit Covid nog roet in het eten. Zo kan ons mooie Pinkster-Klassenevenement geen doorgang vinden. De gemeente Teylingen, waaronder KWV de Kaag valt, heeft alle bijeenkomsten en festiviteiten tot 1 juni verboden. De Coronamaatregelen laten het houden van onze jaarlijkse ALV voorlopig ook niet toe. Meestal wordt de ALV in januari of februari gehouden. Volgens de statuten moet de ALV voor 1 juli worden gehouden. We hebben dus nog even tijd, maar het is niet denkbeeldig dat we door de beperkende maatregelen voor die datum niet fysiek bij elkaar kunnen komen. We onderzoeken de mogelijkheid van een digitale ALV. U hoort daar t.z.t. meer over. Lees verder

Wietske van Soest genomineerd

Een half jaar lang heeft het digitale tijdschrift Zeilwereld gezocht naar dé amateur fotograaf van Nederland. Aan de hand van wisselende thema's per maand hebben vele fotografen zich bij hen gemeld. De mooiste foto's zijn ingestuurd, en iedere maand was het aan de jury om de allerbeste eruit te zoeken. Nu is het tijd om uit die 6 winnaars, de ultieme amateur fotograaf te kiezen. Onder de inzenders ook een foto (zie bijgaande foto)  van ons lid  en tevens hoofdredacteur van ons Jollenbulletin Wietske van Soest . U kunt stemmen welke foto u het beste vindt. Uw stem moet bij de jury binnen voor 31 januari 2021.