Eeuwfeest 2014

De oudste eenheidsklasse van Nederland, waarin nog actief wedstrijden worden gezeild, vierde in het weekeinde van 27, 28, en 29 juni 2014 een onvergetelijk Eeuwfeest op de Loosdrechtse plassen. Zo’n 171 12-voetsjollen en eigenaren gaven acte de présence.

De weersverwachtingen wezen op buien, harde wind etc.

Maar wonder boven wonder werd aan de regen een halt toegeroepen toen bij de opening, onder trompetgeschal, de dertien nationaliteitsvlaggen ( Australië, België, Canada, Duitsland, Engeland, Frankrijk, Ierland, Italië, Japan, Nederland, Spanje, Turkije en Zwitserland ) werden gehesen.

De wind liet de 171 (!) jollen aanvankelijk in de steek, maar uiteindelijk konden op die eerste dag  de 2 geplande races onder goede zeilcondities gevaren worden. En zo zou dat het hele verdere weekeinde het geval zijn. Mooier kon eigenlijk niet. Uiteraard mag een receptie bij zo’n heuglijk feest niet ontbreken. Iedere deelnemer droeg een hoofddeksel van eigen creatie als eerbetoon aan de honderdjarige jol in Nederland.

Daarbij ook als gast aanwezig de 77 jarige Jane Rowe-Cockshott, de kleindochter van George Cockshott, die in 1913 de 12-voetsjol ontwierp.

Het eeuwfeest had die eerste avond echter nog meer verrassingen in petto:

  • De presentatie van het prachtige fotorijke en informatieve boek “Twaalfvoetsjol 100 jaar klasse!”
  • De doop van maar liefst 6 nieuw gebouwde glanzende 12-voetsjollen!
  • Voor iedere deelnemer een houten halfmodel van een jol met zijn of haar eigen nummer in het zeil.

Na de 3e race een vlootschouw, afgenomen vanaf het statenjacht “de Utrecht” door de eerder genoemde Jane Rowe-Cockshott, oud-kampioenen, oud-voorzitters en de huidige voorzitter Henk van der Zande. Een eindeloze stoet 12-voetsjollen bracht in kiellinie een groet aan de genodigden op het statenjacht. Ook voor  de toeschouwers moet dit een prachtig gezicht geweest zijn.

Daarna een zogenaamde funwedstrijd waarbij de deelnemers voortdurend alert moesten zijn op signalen vanaf een begeleidende boot: de deelnemers werden voorzien van gesloten enveloppen met daarbij behorende opdrachten zoals b.v. “bij 2 hoornstoten gijpen” , waarbij soms tegelijkertijd de andere boot bij 2 hoornstoten rechtsomkeert moest zeilen… (al naar gelang de verkregen opdrachten). Met de nodige verwarring en (onjuiste)  beschuldigingen van het “verkeerd” uitvoeren van opdrachten tot gevolg.

Op zaterdagavond een groot feest met optredens van de regio’s Noord, West en Midden.

Op zondagochtend (de één frisser dan de ander) vroeg uit de veren voor de afsluitende wedstrijd.

Ter afsluiting van dit eeuwfeest nog een wedstrijd waarin voormalige kampioenen hun kunsten mochten vertonen.

Al met al kan worden terug gezien op een fantastisch jubileum waarin werd benadrukt dat de jollenklasse nog bijzonder levendig is: inmiddels al weer 105 jaar jong !
In het onderstaande album een foto-impressie: