Een snikheet Grou

 

Op zaterdag 4 juli werd door watersportvereniging de Meeuwen in samenwerking met de KZV Ooostergoo de Princenhoftocht gevaren. Zondag 5 juli de open wedstrijden op het Pikmeer en de Wijde Ee.

Jeanet Blokland stuurde het onderstaande verslag:

Zaterdag 4 juli hebben we deelgenomen aan de Princenhoftocht.  Een tocht in wedstrijdvorm. We beginnen met een palaver op het kleine starteiland in het Pikmeer. Op dit eilandje bevinden zich een starttoren, aanlegplaatsen en ganzen- en meeuwenpoep. De organisatie had vanwege de extreme warmte flesjes met gekoeld water klaarstaan. Omdat de windvoorspelling uitging van windkracht 4 à 5 bft had ik bemanning meegenomen. Voor de start viel de wind vrijwel geheel weg en ik had  bij deze drijfpartij dan ook moeite om als enige jol met 2 personen bij te blijven. De route duurde daardoor wat langer dan gedacht. Onderweg werden we bijgepraat over de verkorte route.  Jammer genoeg sloegen ze wel eens iemand over, maar uiteindelijk kwam iedereen bij de finish bij een recreatiewoning aan de Folkertsloot aan. Aldaar konden we genieten van een bakje met heerlijke vruchten, een broodje en naar believen melk of karnemelk.

Na deze verkwikkingen werd  gestart voor de terugreis. Nu stond er gelukkig wel wind. Onze start is goed. Helaas worden we voorbijgelopen. In een  smal windgat, waar kennelijk ook stroom staat,  komen we onze 4 voorliggers weer tegen. Gerrit Klugkist was de 1e die daar gewoon doorheen zeilde.  De rest kwam aanvankelijk geen steek vooruit. Toen zijn we maar even gaan wrikken, anders hadden we daar nu nog gelegen. Op de grote plas gekomen, bleef de wind lekker doorstaan en hebben we heerlijk kunnen zeilen. De finale was weer op het bijzondere starteilandje. Er was daar keurig een bar gemaakt waar de drankjes en versnaperingen ons toelachten. De prijsuitreiking vind ik altijd  bijzonder. Ik krijg daarbij altijd het idee dat ik in een stuk van Hugo Claus ben beland:  keurige heren in nette pakken vormen de commissie, de speech is verrijkt met grappige anekdotes. Kortom, een bijzondere sfeer.

De volgende dag begon de wedstrijd (opnieuw) met zeer weinig wind. Maar nu ook met een weersvoorspelling van onweer en ander naderend onheil. De ochtendwedstrijd hebben de eerste 3 boten ( Eric v.d.Meer,  Gerrit Klugkist en Jeanet Blokland ) kunnen uitzeilen. De rest zag het niet meer zitten en vluchtte voor de zware buien en het onweer naar de veilige haven. De middagwedstrijd werd door de 12-voetsjollen niet meer gevaren. Het is en blijft een bijzonder evenement en ik raad iedereen aan eens van deze sfeer te komen proeven. Waar zeil je nog met Larken en of Schouwen om je heen?  Nu moet ik overigens wel even eerlijk zijn:  Die Larken zijn voor een aantal onder ons tamelijk irritante schepen want zij vormen met hun grote zeilen een extra handicap door je in voordewindse rakken af te dekken. Groetjes Jeanet

De uitslagen vind u bij wedstrijduitslagen 2015.

Update: zeilevenementen 2024

Onder voorbehoud van wijzigingen publiceren wij de "Evenementenkalender 2024" alvast op de website. Een aantal data moet nog worden toegevoegd. Het geeft in ieder geval de mogelijkheid voor een ieder een eerste planning voor het zeilseizoen te gaan maken. Op de jaarvergadering presenteert wedstrijdcommissaris Harm Yntema de definitieve kalender.

Aankondiging Voorjaarsbijeenkomst Regio Noord

Op zaterdag 16 maart a.s. zal in het zeilcentrum Grou/Paviljoen Prikmar de voorjaarsbijeenkomst van de Regio Noord gehouden worden. Bijgaand de agenda voor deze bijeenkomst. Bovendien hierbij het verslag van de Najaarsbijeenkomst van 11-11-2023. Gespreksleiding door Louis van Ameijden Zandstra en verslaggeving door Erik de Vries. De inloop is vanaf 14.30 uur en begin van de bijeenkomst is om 15.00 uur. Leden van harte welkom!