De Toertocht van regio Noord

Ga je mee verdwalen? Ik weet de weg!

Wanneer je dat wil dan doe je gewoon mee met de toertocht van regio Noord en heb je een grandioze dag! Degeen die je laat verdwalen is onze regiocommissaris Jeanet Blokland: enthousiast en punctueel.

Thuis had ik de door haar genoemde picknick bank naast de camping al bekeken: daar gaan we beginnen met koffie als er niet al te veel bootjes zijn. Aanvankelijk zouden er 10 jollen mee doen doen maar dat werden er uiteindelijk 14. En de picknickbank werd getransformeerd tot een lopend buffet met koffie, eierkoeken of flapjacks.

Nog voor we bij de genoemde picknickbank en de daarnaast gelegen trailerhelling waren,  stonden we midden in het dorp Oudega in de file. Voor ons takelde een mobiele kraan, roeiboten het water in. “Ha, Geja en Pieter” hoorden we Fred Udo zeggen. Fred stond ook in de file. “Ik ga wel even kijken of we er langs kunnen”. Emmy Udo ging ook op verkenningstocht uit en prompt waren ook Martin Trompert en Monique daar. Daarachter sloot nog een SUV-met-roeiboot aanhanger aan in de file en hiermee leek het kleine centrum van Oudega overvol. Na een minuutje of tien konden we verder naar de trailerhelling. Wat een drukte daar! Naast onze toertocht waren er roeiwedstrijden, hadden de Fryske Preamen en de Larken ook wedstrijden.

Slechts een kwartier later dan gepland, lagen alle jollen om kwart over elf in het water. Met een mooi voordewinds rak op de Aldegeaster Brekken en een halfwindse naar de Lange Brekken, kruisend het Lage/Korte Fliet door. Leen van Willegen dacht dat hij halverwege een zonnesteek zou oplopen, maar dat viel allemaal reuze mee. Verder naar het Zandmeer en een stop in de doorsteek naar het Gaastmeer, om te picknicken.

Ineens leek Jeanet verdwenen te zijn in het begeleidingsschip en toverde onder de luiken van de kuip koele melk, karnemelk en fris tevoorschijn. Heerlijk! al die koele dranken bij onze picknick.

Jeanet stelde voor nog even te spelevaren op het Zandmeer om vervolgens naar het Ringwiel en de Hop te zeilen om daar het kerkje van Sanfirden te bekijken. Jeanet stapte in de jol van Luc Ooms en ging rap voorop. Het was al snel duidelijk dat we met zoveel jollen niet konden aanleggen bij het kerkje. Mijn nieuwsgierigheid is altijd heel groot en later heb ik Sanfirden op het internet bekeken: een schitterende en romantische trouwlocatie en ook, daar willen we niet aan denken maar toch, een rouwlocatie. Geïnteresseerd: www.sanfird.nl

Verdwalen! Ja, hoor! Het begeleidingsschip met o.a. Emmy Udo, Monique Trompert en Aly van Osch aan boord was even uit het zicht verdwenen en Chris Visser en Leen Visser waren het spoor bijster. Gewoon even vragen aan de bootjes aan de wal en er wordt je de weg gewezen.

Terug naar de trailerhelling bij watersportcamping de Bearshoeke en in geen tijd stonden alle jolletjes op de trailers.

Onze diner-plek pal aan het haventje van Oudega waarbij de late zon de zinnen prikkelde. Het kon niet beter. Fred Sleutel liet ons zijn app “Locus” zien en toonde wat we hebben gevaren. Een heel grillige blauwe lijn op de kaart waarbij mijn eerste gedachte was dat de uitvoerder van die lijn een flinke slok op moest hebben gehad. Fred zoemde in op het nauwe slootje naar het Ringwiel: een blauwe lijn met een evenzo grillig verloop dat lijkt op de pluim die we regelmatig zien bij de weerberichten op tv.

Zo’n dag vliegt voorbij met dat perfecte windje, de tikje te hoge temperatuur, met een meerderheid van jollenzeilers van buiten de regio, lekker varen en gezelligheid. Jeanet Blokland: dankjewel daarvoor!

Geja van Ommen.

Foto’s Pieter en Geja.

Jollenpost februari 2021

Beste jollenvrienden, Ondanks dat u in de wintermaanden geen jollenpost van ons hebt ontvangen hebben we niet stilgezeten. Voor het seizoen 2021 zijn de voorbereidingen getroffen en ook voor het seizoen 2022 hebben we de mouwen reeds opgestroopt. Door de onzekerheid over het verloop van de pandemie en de duur van de maatregelen was het lastig om u eerder op de hoogte brengen. Na de korte ijsperiode en het daaropvolgende lenteweer denken we weer aan mooie zeiltochtjes en trainingspotjes op de plas. Wat betreft het wedstrijdprogramma gooit Covid nog roet in het eten. Zo kan ons mooie Pinkster-Klassenevenement geen doorgang vinden. De gemeente Teylingen, waaronder KWV de Kaag valt, heeft alle bijeenkomsten en festiviteiten tot 1 juni verboden. De Coronamaatregelen laten het houden van onze jaarlijkse ALV voorlopig ook niet toe. Meestal wordt de ALV in januari of februari gehouden. Volgens de statuten moet de ALV voor 1 juli worden gehouden. We hebben dus nog even tijd, maar het is niet denkbeeldig dat we door de beperkende maatregelen voor die datum niet fysiek bij elkaar kunnen komen. We onderzoeken de mogelijkheid van een digitale ALV. U hoort daar t.z.t. meer over. Lees verder

Wietske van Soest genomineerd

Een half jaar lang heeft het digitale tijdschrift Zeilwereld gezocht naar dé amateur fotograaf van Nederland. Aan de hand van wisselende thema's per maand hebben vele fotografen zich bij hen gemeld. De mooiste foto's zijn ingestuurd, en iedere maand was het aan de jury om de allerbeste eruit te zoeken. Nu is het tijd om uit die 6 winnaars, de ultieme amateur fotograaf te kiezen. Onder de inzenders ook een foto (zie bijgaande foto)  van ons lid  en tevens hoofdredacteur van ons Jollenbulletin Wietske van Soest . U kunt stemmen welke foto u het beste vindt. Uw stem moet bij de jury binnen voor 31 januari 2021.