De Toertocht van regio Noord

Ga je mee verdwalen? Ik weet de weg!

Wanneer je dat wil dan doe je gewoon mee met de toertocht van regio Noord en heb je een grandioze dag! Degeen die je laat verdwalen is onze regiocommissaris Jeanet Blokland: enthousiast en punctueel.

Thuis had ik de door haar genoemde picknick bank naast de camping al bekeken: daar gaan we beginnen met koffie als er niet al te veel bootjes zijn. Aanvankelijk zouden er 10 jollen mee doen doen maar dat werden er uiteindelijk 14. En de picknickbank werd getransformeerd tot een lopend buffet met koffie, eierkoeken of flapjacks.

Nog voor we bij de genoemde picknickbank en de daarnaast gelegen trailerhelling waren,  stonden we midden in het dorp Oudega in de file. Voor ons takelde een mobiele kraan, roeiboten het water in. “Ha, Geja en Pieter” hoorden we Fred Udo zeggen. Fred stond ook in de file. “Ik ga wel even kijken of we er langs kunnen”. Emmy Udo ging ook op verkenningstocht uit en prompt waren ook Martin Trompert en Monique daar. Daarachter sloot nog een SUV-met-roeiboot aanhanger aan in de file en hiermee leek het kleine centrum van Oudega overvol. Na een minuutje of tien konden we verder naar de trailerhelling. Wat een drukte daar! Naast onze toertocht waren er roeiwedstrijden, hadden de Fryske Preamen en de Larken ook wedstrijden.

Slechts een kwartier later dan gepland, lagen alle jollen om kwart over elf in het water. Met een mooi voordewinds rak op de Aldegeaster Brekken en een halfwindse naar de Lange Brekken, kruisend het Lage/Korte Fliet door. Leen van Willegen dacht dat hij halverwege een zonnesteek zou oplopen, maar dat viel allemaal reuze mee. Verder naar het Zandmeer en een stop in de doorsteek naar het Gaastmeer, om te picknicken.

Ineens leek Jeanet verdwenen te zijn in het begeleidingsschip en toverde onder de luiken van de kuip koele melk, karnemelk en fris tevoorschijn. Heerlijk! al die koele dranken bij onze picknick.

Jeanet stelde voor nog even te spelevaren op het Zandmeer om vervolgens naar het Ringwiel en de Hop te zeilen om daar het kerkje van Sanfirden te bekijken. Jeanet stapte in de jol van Luc Ooms en ging rap voorop. Het was al snel duidelijk dat we met zoveel jollen niet konden aanleggen bij het kerkje. Mijn nieuwsgierigheid is altijd heel groot en later heb ik Sanfirden op het internet bekeken: een schitterende en romantische trouwlocatie en ook, daar willen we niet aan denken maar toch, een rouwlocatie. Geïnteresseerd: www.sanfird.nl

Verdwalen! Ja, hoor! Het begeleidingsschip met o.a. Emmy Udo, Monique Trompert en Aly van Osch aan boord was even uit het zicht verdwenen en Chris Visser en Leen Visser waren het spoor bijster. Gewoon even vragen aan de bootjes aan de wal en er wordt je de weg gewezen.

Terug naar de trailerhelling bij watersportcamping de Bearshoeke en in geen tijd stonden alle jolletjes op de trailers.

Onze diner-plek pal aan het haventje van Oudega waarbij de late zon de zinnen prikkelde. Het kon niet beter. Fred Sleutel liet ons zijn app “Locus” zien en toonde wat we hebben gevaren. Een heel grillige blauwe lijn op de kaart waarbij mijn eerste gedachte was dat de uitvoerder van die lijn een flinke slok op moest hebben gehad. Fred zoemde in op het nauwe slootje naar het Ringwiel: een blauwe lijn met een evenzo grillig verloop dat lijkt op de pluim die we regelmatig zien bij de weerberichten op tv.

Zo’n dag vliegt voorbij met dat perfecte windje, de tikje te hoge temperatuur, met een meerderheid van jollenzeilers van buiten de regio, lekker varen en gezelligheid. Jeanet Blokland: dankjewel daarvoor!

Geja van Ommen.

Foto’s Pieter en Geja.

Martijn en Sjors van der Pol Nationaal Kampioen 2019!

Patricia Surendonk hield ons en Facebook elke dag op de hoogte van de ontwikkelingen bij het Nationaal Kampioenschap op 30, 31 augustus en 1 september bij de KWV Loosdrecht: Wat was het spannend! Op de laatste wedstrijddag lag het veld volledig door elkaar.  Er is een Nederlands Kampioen! En wat voor één: Martijn van der Pol (747) en zijn zoon Sjors! Onder begeleiding van de voltallige jollenvloot terug naar de haven na de laatste wedstrijd. Alwaar wat later de prijsuitreiking. In de Gouden vloot: 1) Martijn en Sjors van der Pol (747) 2) Karel de Boer en Melle de Boer (684) 3) Sam Groenendaal en Lucas de Graaf (688). Patricia en Tonny Surendonk zijn natuurlijk bijzonder trots op de prestaties van hun neef respectievelijk kleinzoon. In de Zilveren vloot: 1) Hans van der Meer (839) 2) Mary Plantenga (421) 3) Fred Lachotzki (754) De volledige uitslag op deze website bij wedstrijduitslagen 2019. Inmiddels heeft het NK 2019 ook de aandacht gekregen van De Gooi & Eemlander en de Belgische website Clubracer.

Pieter Bleeker wint Klassenevenement Noord

Met een deelnemersaantal van tweeëntwintig 12-voetsjollen was het Klassenevenement van de regio Noord op 14 en 15 september zeer goed bezet. Op zaterdag kon, vanwege het ontbreken van de benodigde wind, de 1e race geen doorgang vinden. 's Middags ging de 2e race met een schiftende en lichte bries van start. Hier werd Bert Hamminga (112) eerste, Reinhard Schroeder ( 870 ) tweede en Leen van Willigen ( 848 ) derde. Op zondag onder geheel andere windomstandigheden ( een toenemende wind variërend van 3 bft tot 4bf ) de 3e race in de vroege ochtend en daarmee nu een geheel andere uitslag: Pieter Bleeker (888) eerste, Durk Zandstra (861) en Jeanet Blokland (784) met Luc Ooms aan boord derde. De laatste race zou bepalend worden voor de eindoverwinning. De wind was inmiddels in kracht toegenomen. In meerdere mate werd gebruik gemaakt van een bemanningslid. Anderen verschenen niet meer aan de start. Pieter Bleeker (888) en Geja van Ommen gingen er met de winst vandoor. Durk Zandstra (861) wederom tweede en Jacqueline en Jacques Francoys (745) knap derde.