De Toertocht van regio Noord

Ga je mee verdwalen? Ik weet de weg!

Wanneer je dat wil dan doe je gewoon mee met de toertocht van regio Noord en heb je een grandioze dag! Degeen die je laat verdwalen is onze regiocommissaris Jeanet Blokland: enthousiast en punctueel.

Thuis had ik de door haar genoemde picknick bank naast de camping al bekeken: daar gaan we beginnen met koffie als er niet al te veel bootjes zijn. Aanvankelijk zouden er 10 jollen mee doen doen maar dat werden er uiteindelijk 14. En de picknickbank werd getransformeerd tot een lopend buffet met koffie, eierkoeken of flapjacks.

Nog voor we bij de genoemde picknickbank en de daarnaast gelegen trailerhelling waren,  stonden we midden in het dorp Oudega in de file. Voor ons takelde een mobiele kraan, roeiboten het water in. “Ha, Geja en Pieter” hoorden we Fred Udo zeggen. Fred stond ook in de file. “Ik ga wel even kijken of we er langs kunnen”. Emmy Udo ging ook op verkenningstocht uit en prompt waren ook Martin Trompert en Monique daar. Daarachter sloot nog een SUV-met-roeiboot aanhanger aan in de file en hiermee leek het kleine centrum van Oudega overvol. Na een minuutje of tien konden we verder naar de trailerhelling. Wat een drukte daar! Naast onze toertocht waren er roeiwedstrijden, hadden de Fryske Preamen en de Larken ook wedstrijden.

Slechts een kwartier later dan gepland, lagen alle jollen om kwart over elf in het water. Met een mooi voordewinds rak op de Aldegeaster Brekken en een halfwindse naar de Lange Brekken, kruisend het Lage/Korte Fliet door. Leen van Willegen dacht dat hij halverwege een zonnesteek zou oplopen, maar dat viel allemaal reuze mee. Verder naar het Zandmeer en een stop in de doorsteek naar het Gaastmeer, om te picknicken.

Ineens leek Jeanet verdwenen te zijn in het begeleidingsschip en toverde onder de luiken van de kuip koele melk, karnemelk en fris tevoorschijn. Heerlijk! al die koele dranken bij onze picknick.

Jeanet stelde voor nog even te spelevaren op het Zandmeer om vervolgens naar het Ringwiel en de Hop te zeilen om daar het kerkje van Sanfirden te bekijken. Jeanet stapte in de jol van Luc Ooms en ging rap voorop. Het was al snel duidelijk dat we met zoveel jollen niet konden aanleggen bij het kerkje. Mijn nieuwsgierigheid is altijd heel groot en later heb ik Sanfirden op het internet bekeken: een schitterende en romantische trouwlocatie en ook, daar willen we niet aan denken maar toch, een rouwlocatie. Geïnteresseerd: www.sanfird.nl

Verdwalen! Ja, hoor! Het begeleidingsschip met o.a. Emmy Udo, Monique Trompert en Aly van Osch aan boord was even uit het zicht verdwenen en Chris Visser en Leen Visser waren het spoor bijster. Gewoon even vragen aan de bootjes aan de wal en er wordt je de weg gewezen.

Terug naar de trailerhelling bij watersportcamping de Bearshoeke en in geen tijd stonden alle jolletjes op de trailers.

Onze diner-plek pal aan het haventje van Oudega waarbij de late zon de zinnen prikkelde. Het kon niet beter. Fred Sleutel liet ons zijn app “Locus” zien en toonde wat we hebben gevaren. Een heel grillige blauwe lijn op de kaart waarbij mijn eerste gedachte was dat de uitvoerder van die lijn een flinke slok op moest hebben gehad. Fred zoemde in op het nauwe slootje naar het Ringwiel: een blauwe lijn met een evenzo grillig verloop dat lijkt op de pluim die we regelmatig zien bij de weerberichten op tv.

Zo’n dag vliegt voorbij met dat perfecte windje, de tikje te hoge temperatuur, met een meerderheid van jollenzeilers van buiten de regio, lekker varen en gezelligheid. Jeanet Blokland: dankjewel daarvoor!

Geja van Ommen.

Foto’s Pieter en Geja.

Aankondiging NK 2022 op de Loosdrechtse Plassen

Van 1 tot en met 4 september 2022 wordt door de GWV De Vrijbuiter onder auspiciën van het Watersportverbond en in samenwerking met de Twaalfvoetsjollenclub het Nederlands Kampioenschap 2022 georganiseerd op de Loosdrechtse Plassen.

Inschrijving Jolly Midweek 2022

Op dinsdag 2 t/m donderdag 4 augustus staat de Jolly Midweek dit jaar weer op het programma! De Jolly Midweek is een initiatief van Loosdrechtse jollenzeilers van de Vrijbuiter en de KWVL  in samenwerking met de Twaalfvoetsjollenclub en gaat dit jaar al weer voor de 9de keer verzeild worden. De wedstrijdcommissie van de Gooise watersportvereniging De Vrijbuiter, aangevuld met drie leden van de Jollenklasse, gaan er ook dit jaar weer een geweldig gezellig evenement van maken. De Jolly Midweek heeft als doelstelling alle zeilers die een Twaalfvoetsjol bezitten samen te brengen.