De Damesprijs

De Damesprijs

De prijs wordt :

  • jaarlijks toegekend aan de beste jolzeilster in de uitslag van de Jaarprijs.
  • De prijs wordt uitgereikt direct na de uitreiking van de Jaarprijs.
  • Voor de uitreiking wordt de naam van de winnares op het aanwezige bordje gegraveerd. (Als dit bordje vol namen staat, wordt aan de andere kant een bordje aangebracht)
  • Op de website van de Jollenclub wordt een overzicht van de winnaressen opgenomen
  • Het wordt op prijs gesteld als bij het uitreiken en bij het overzicht wordt genoemd/vermeld wie de prijs ter beschikking heeft gesteld.

Winnaar over het jaar 2022:

  • Rina de Nooyer 832 in de Gimmick

Op deze pagina een nadere toelichting op de Damesprijs beschikbaar gesteld door Simon Schermerhorn in 2023 voor de hoogst geklasseerde vrouw in de rangschikking van de jaarprijs.

WISSELPRIJS VOOR DE BESTE 12-VOETSJOL-ZEILSTER

In de periode 1918 t/m 1934 werd gezeild om de zilveren Molenbeecker-prijs voor de beste dame in de 12-voetsjol.
In het artikel over deze prijs in het Jollenbulletin 2022 wordt het idee genoemd om weer een wisselprijs voor dames in te stellen.

Simon Schermerhorn (MOENTE MARITIEME KUNST) stelt een nieuwe wisselprijs ter beschikking.

DE WISSELPRIJS

De wisselprijs is een verchroomd bronzen beeldje van een vliegende zwaluw (spanwijdte 21,5 cm) op een houten voet. De ’hirondelle’ (zwaluw) is een ontwerp van de Franse beeldhouwer André Vincent Becquerel. Het beeldje is waarschijnlijk in ca. 1937 gemaakt.

Symboliek: de zwaluw staat bekend als vliegkunstenaar en is daarom gekozen voor deze prijs. Foto: het beeldje, nog zonder de houten voet.

 ANDRÉ VINCENT BECQUEREL

Deze Franse beeldhouwer (1893-1981) was gespecialiseerd in dierfiguren (‘sculpteur animalier’). Tussen 1914 en 1922 exposeerde hij op de Salon des Artistes Français, waarvan hij ook lid was. (Bron: Kunsthandel Simonis & Buunk)