Bert Hamminga overleden

In memoriam Bert Hamminga (112)

Ons bereikte het trieste bericht van het overlijden van Bert Hamminga (1951).

Bert is jaren lid geweest van De Twaalfvoetsjollenclub. De laatste paar jaar niet. Hij heeft met zijn kenmerkende gedrevenheid zijn bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van de Twaalfvoetsjollenklasse.

Het meest opvallende daarin is zijn grote inzet voor de internationale contacten, reikend van Europa tot in het verre Japan.

Daarnaast heeft hij op wetenschappelijke wijze veel van de technische aspecten en de geschiedenis van het meer dan honderd jaar geleden ontworpen bootje onderzocht en daarover gepubliceerd. Zijn boek zal nog vaak worden gebruikt bij technische zaken en is recent nog door de TC gebruikt bij haar adviezen aan het bestuur.
Bert heeft ook een scansysteem ontwikkeld voor het vergelijken van jollen.

We zullen Bert herinneren als een markant figuur, onconventioneel, luidruchtig met humor en soms confronterend.
Zijn camper, korte (Friese) broek, sigaar, whisky en blokfluit waren niet te missen uiterlijke kenmerken.

Op de kant werd ook regelmatig over filosofie gesproken. Dat was zijn vak en voor een aantal jollenzeilers een gebied van interesse. Zo weet ik dat Nietzsche, Spinoza en ook Einstein aan bod kwamen.

Het is verdrietig dat hij er niet meer is.

Jaap Wientjes

voorzitter

Bert Hamminga overleden

Ons bereikte het trieste bericht van het overlijden van Bert Hamminga (1951). Bert is jaren lid geweest van De Twaalfvoetsjollenclub. De laatste paar jaar niet. Hij heeft met zijn kenmerkende gedrevenheid zijn bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van de Twaalfvoetsjollenklasse. Het meest opvallende daarin is zijn grote inzet voor de internationale contacten, reikend van Europa tot in het verre Japan. Daarnaast heeft hij op wetenschappelijke wijze veel van de technische aspecten en de geschiedenis van het meer dan honderd jaar geleden ontworpen bootje onderzocht en daarover gepubliceerd. Zijn boek zal nog vaak worden gebruikt bij technische zaken en is

Gereefd zeilen

Tijdens de KWS (her)openingswedstrijden in Augustus bleken de 2 gereefde jollen het beter te doen dan de ongereefde eenmans jollen. Een aantal enthousiastelingen hebben bedacht om gedurende de komende Corona winter digital contact te blijven houden dmv lezingen en discussies over bepaalde onderwerpen. De eerste avond stond gereefd varen op het programma. Bijgaand een presentatie over gereefd varen tijdens een wedstrijd. Het PDF-bestand van de presentatie over gereefd zeilen kunt u HIER downloaden. Victor van Solinge 12-voetsol 786 - Lekvogel