Bert Hamminga overleden

In memoriam Bert Hamminga (112)

Ons bereikte het trieste bericht van het overlijden van Bert Hamminga (1951).

Bert is jaren lid geweest van De Twaalfvoetsjollenclub. De laatste paar jaar niet. Hij heeft met zijn kenmerkende gedrevenheid zijn bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van de Twaalfvoetsjollenklasse.

Het meest opvallende daarin is zijn grote inzet voor de internationale contacten, reikend van Europa tot in het verre Japan.

Daarnaast heeft hij op wetenschappelijke wijze veel van de technische aspecten en de geschiedenis van het meer dan honderd jaar geleden ontworpen bootje onderzocht en daarover gepubliceerd. Zijn boek zal nog vaak worden gebruikt bij technische zaken en is recent nog door de TC gebruikt bij haar adviezen aan het bestuur.
Bert heeft ook een scansysteem ontwikkeld voor het vergelijken van jollen.

We zullen Bert herinneren als een markant figuur, onconventioneel, luidruchtig met humor en soms confronterend.
Zijn camper, korte (Friese) broek, sigaar, whisky en blokfluit waren niet te missen uiterlijke kenmerken.

Op de kant werd ook regelmatig over filosofie gesproken. Dat was zijn vak en voor een aantal jollenzeilers een gebied van interesse. Zo weet ik dat Nietzsche, Spinoza en ook Einstein aan bod kwamen.

Het is verdrietig dat hij er niet meer is.

Jaap Wientjes

voorzitter

Trainingen Loosdrecht

Beste Twaalfvoetsjollenzeilers, Na het succes van vorig jaar organiseert Jaap Wientjes samen met Annemieke Beemster weer een reeks van 8 wekelijkse (wedstrijd)zeiltrainingen op de dinsdagen op de Loosdrechtse Plassen. Hierbij de uitnodiging.

Bert Hamminga overleden

Ons bereikte het trieste bericht van het overlijden van Bert Hamminga (1951). Bert is jaren lid geweest van De Twaalfvoetsjollenclub. De laatste paar jaar niet. Hij heeft met zijn kenmerkende gedrevenheid zijn bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van de Twaalfvoetsjollenklasse. Het meest opvallende daarin is zijn grote inzet voor de internationale contacten, reikend van Europa tot in het verre Japan. Daarnaast heeft hij op wetenschappelijke wijze veel van de technische aspecten en de geschiedenis van het meer dan honderd jaar geleden ontworpen bootje onderzocht en daarover gepubliceerd. Zijn boek zal nog vaak worden gebruikt bij technische zaken en is