Emiel Westerhof oppermachtig

De Zomerwedstrijden van de KWS op het Sneekermeer op 27 en 28 juni jl.

Van PietVelink (307) ontvingen wij het volgende verslag:

Om de leemte tussen de Kleine en de Grote Sneekweek op te vullen organiseert de KWS elk jaar de Zomerwedstrijden. De weersverwachtingen voor dit weekend waren positief, geen neerslag en een wind van zo’n 14 knopen voor de zaterdagochtend, zo’n 18 voor de middag. Voor de zondag werd er een voorspelling gedaan van een dusdanige windkracht om nog net solo te kunnen zeilen. Niet voor niets dat de zeilers van onze overnaadse bootjes zich weer in groten getale hadden aangemeld, zo’n 16 tal, solozeilers en duo’s, man en vrouw, een zeer gevarieerd gezelschap.

De eerste ochtend gingen zo’n beetje alle inschrijvers van start, waarbij een drietal zo verstandig was om een maatje mee te nemen. Na de start, waarbij er een paar te veel haast hadden, verdwenen de prominenten, bekend van eerdere verslagen uit het Noorden, weldra naar de voorste gelederen om daarna de rest op verrekijker afstand achter zich te laten. Wij van de achterhoede vroegen ons dan ook af wat de lol van het zeilen vooraan is als je nooit een spiegel voor je hebt om die voorbij te gaan. Het mooie van onze sport is nu net in het middenveld en met name in de achterhoede, daar heb je veel spiegels voor je, die kun je allemaal proberen in te halen. Altijd strijd dus. Om maar niet te spreken over de laatste in het veld, deze stuurman of vrouw kan eventueel vrijelijk kiezen voor net een  andere boeg dan de voorgangers en dat levert vaak nog een of meerdere plaatsen winst op ook!

Oh ja, in de ochtend ging het Folkert de Boer niet helemaal correct af, hij mocht de temperatuur van het water testen.

’s Middags waaide het zoals gezegd nog wat steviger, er kwamen daardoor slechts zeven jollen aan de start. Een van die doorzetters was Willem en die wilde natuurlijk niet onderdoen voor z’n broer Folkert en ging eveneens onderuit. Echter hij heeft wat meer ervaring en ging eerst finishen om direct daarna om te vallen. Verder liep alles gelukkig goed af.

’s Zondags was het een fijn en stevig solo-windje, zo’n 10 tot 12 knopen. ’s Morgens een kort baantje, ’s middags een normale, lange, baan. De prominenten verdwenen weer naar de voorste gelederen, de strijd vond plaats in het middenveld en in de achterhoede. Waar je ook zit in het veld, het blijft een leuk spelletje. Steeds weer proberen die voorganger in te halen en de man/vrouw achter je daar te laten.

Afgezien van dit pleidooi voor de middenmoters en achterhoede zeilers, als die er niet zouden zijn was er ook voor de prominenten geen lol aan, toch nog even de winnaars op een rijtje:

Op plaats 1, met 4x een eentje, Emiel Westerhof met 4x z’n zoon Eric Jan, op plaats 2, steeds solo gezeild, Durk Zandstra en op plaats 3, ondanks te veel haast bij de derde start, Erik van de Meer. Het was een zeer geslaagd zeilweekend.

Piet Velink

Nog een anekdote:

Bij het inzeilen voor de start vraagt Sjouke Dijkstra aan mij (Jeanet) of ik misschien zijn broek aan heb, ik zeg, zou kunnen, zullen we nu ruilen ? Nee, dat is te lastig nu. Ik dacht dat hij het over de hangbroek had. Komen we weer bij de grote boot van Piet Velink, waar we beiden onze spullen hadden neergelegd, blijkt het dat hij het over de jollenbroek had . Helaas had hij nu dus natte billen. Ik had alleen maar bij het aantrekken gedacht dat ik toch eens een kleinere broek moest gaan kopen, dat hoeft nu dus niet meer.

Waterlandtoertocht 2021

Op zaterdag 17 juli organiseert Regio Midden met grootse hulp van jollenzeiler Willem Leopold  deze unieke tocht door een prachtig water- en vogelrijk natuurgebied onder de rook van Amsterdam. Deze toertocht is vroeger al enige keren gevaren en is één van de leukste toertochten die je maar kunt bedenken door zijn eenvoud, de rust die er in het gebied heerst en de afwisseling  van nauwe vaarten en sloten met wuivende rietkragen langs de lage dijkjes. Je vaart over onverwachts opduikende kleine plassen en meertjes en langs en door schitterende dorpjes zoals Zuiderwoude en Broek in Waterland. Dijkdoorbraken in vroeger tijden hebben hier hun sporen nagelaten in de vormen van die kleine plassen en meertjes, de huidige Dieën. Middenin dit natuurgebied in Holysloot ligt misschien wel het kleinste oergezellige zeilverenigingetje van Nederland ‘Het Die’, met een plofplé boven een slootje.

Ostende Centennial 2021

Het bestuur van de Twaalfvoetsjollenclub kreeg van de voorzitter van de Belgische klassenorganisatie onderstaande uitnodiging voor hun evenement op 10 en 11 juli as. te Ostende Goede middag heer voorzitter, Beste Jaap, Hierbij gevoegd heb ik het genoegen u de uitnodiging te sturen op onze Centennial te Oostende op 10 en 11 juli. Het zou mij een groot genoegen zijn indien u deze wilt versturen naar de leden van de Twaalfvoetsjollenclub.nl. U bij voorbaat dankend, hoop ik u te mogen verwelkomen op onze CENTENNIAL op 10 en 11 juli. Met sportieve 12voetsjollen groeten, Philippe Royaux Indien u belangstelling heeft om dit evenement mee te maken, kunt op de pagina Internationaal meer informatie vinden.